De Silent Disco van The Brotherhood FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De Silent Disco van The Brotherhood FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Silent Disco als antwoord op geluidsoverlast

WOENSDRECHT - Het nieuws was een bittere pil voor Lenneke en Dave van de Harmoniezaal in Ossendrecht. Vanwege klachten van omwonenden over geluidsoverlast hangt hen een forse boete boven het hoofd. Dat betekende dat het feest ter ere van het 2-jarige bestaan onder de nieuwe eigenaren niet door kon gaan dit weekend. Ook voor DJ-Duo Jesper en Bas Kil zorgde de boete voor problemen, maar zij kozen voor een creatieve oplossing: zij toverden hun dance-event om tot Silent Disco.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was muisstil in de Harmoniezaal van Ossendrecht tijdens het dance-event wat broers Bas en Jesper Kil zondagavond hielden. Waar het oorspronkelijke plan was geweest om het dak er flink af te laten gaan, gooide de conclusies van het onderzoek naar de geluidsoverlast roet in het eten. Daarom toverden 'The Brotherhood', zoals de DJ's zich noemen, hun evenement om tot een silent disco. Bij een silent disco dragen alle aanwezigen een koptelefoon. Iedereen kan dus helemaal losgaan op de muziek, zonder dat de omwonenden er iets van horen. Een slimme oplossing van de broers, die hun teleurstelling over de klachten niet onder stoelen op banken staken.

Controles

Het is twee jaar geleden dat Dave en Lenneke de Harmoniezaal in Ossendrecht overnam. Het nieuws werd in Ossendrecht met open armen ontvangen. De nieuwe eigenaren hadden grootse plannen en zouden een belangrijke bijdrage leveren aan de levendigheid in het dorp. Maar klachten over geluidsoverlast zorgden voor flinke kopzorgen bij de eigenaren. Toch gingen zij vol goede moed op zoek naar een oplossing. Maar ondanks meerdere investeringen bleef de geluidsoverlast bestaan. Daarom werd de zaal afgelopen weken meerdere malen gecontroleerd, met een teleurstellende uitkomst: ondanks alle investeringen voldeed de zaal niet aan de strenge eisen omtrent geluidsoverlast. Dus een nieuwe overtreding zou de eigenaren een boete van 4000 euro gaan kosten. Dat risico konden zij niet nemen, waarop ze hun feestavond af moesten zeggen. "We werken aan een oplossing, maar die is niet voor 31 maart gereed", lieten ze op Facebook weten.

Reacties
Het nieuws kon rekenen op veel teleurgestelde reacties. Veel mensen reageerden boos. Zij vonden dat de klagers niet zo moeilijk moesten doen, en het voor heel het dorp verpestte. Van die uitspraken distantiëren Dave en Lenneke zich. "Omdat wij graag het goede contact met al onze buren willen behouden distantiëren wij ons van de nogal pittige commentaren die worden gegeven op Facebook. Als je oproept tot verdraagzaamheid zullen we dit ook moeten tonen tegen de mensen die hinder ondervinden van ons cafe! Samen kunnen we dan werken aan een oplossing in plaats van een wig te drijven."

Oplossing

Inmiddels lijkt een oplossing voor de problemen gelukkig nabij. De eigenaren van de Harmoniezaal gingen in gesprek met enkele omwonenden en ambtenaren van de gemeente Woensdrecht. "De punten die voor ergernis zorgden zijn besproken en wij hebben daar oplossingen voor aangedragen. Het geluid blijft een moeilijk punt en we zullen het de komende tijd rustig aan moeten doen met het volume totdat onze zaal is aangepast met nog meer isolerende middelen." En dat goede voorbeeld van de eigenaren wordt ook door andere café's gevolgd. Zo liet ook Café de Snor op Facebook weten: "Het zou fijn zijn als de personen die eventueel last hebben van ons Café dit ons persoonlijk laten weten. We zullen er dan samen proberen aan uit te komen. Ook wij willen geen overlast bezorgen."

Hopelijk zijn de strubbelingen tussen de klagers en de café's in het dorp dus snel verleden tijd, en kunnen bij het volgende dance-event de koptelefoons gewoon thuis blijven. Al was het voor een keer wel érg geslaagd.[l]