Aanwas opent expositie over Pater Ansulmus Musters

OSSENDRECHT - Wat voor John van Dooren begon als de vondst van een klein krantenartikeltje over een Ossendrechtse priester, eindigde met de ontwikeling een indrukwekkende thematentoonstelling in Museum de Aanwas. De expositie over de priester die tijdens de oorlog zo'n 7000 mensen uit handen van de Duitsers redde, wordt dit weekend geopend.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Ossendrechtenaar John van Dooren ging samen met de afstammelingen van Pater Ansulmus Musters (de familie Raaijmakers) op onderzoek uit. De familie legde allerlei contacten en ging op reis om zo veel mogelijk tot nu toe verborgen feiten te achterhalen. Zo werden onder andere bezoeken aan het Vaticaan gebracht. Daar verbleef de priester tijdens de Tweede Wereldoorlog en hielp hij mee met het redden van zo'n 7000 mensen. Musters werd gearresteerd door de Duitsers en drie weken lang gemarteld. Maar hij hield zijn geheimen stil en wist te ontkomen toen hij op transport werd gezet. Zijn bijzondere levensverhaal is nu te bekijken in de thematentoonstelling in De Aanwas.

Opening

Voor het publiek is de tentoonstelling, evenals het museum, geopend op 15 april en verder tot en met de maand oktober elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:30 uur tot 16:30 uur. De toegang tot het museum is gratis. Buiten deze openingstijden kunnen op afspraak groepen tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen.[l]