Afbeelding
Foto: Photographer:H.Hekhuizen

Jong en oud kijken ogen uit bij brandweeroefening in Ossendrecht

OSSENDRECHT: Op de parkeerplaats van de kerk in Ossendrecht verzamelden afgelopen week tientallen mensen om de brandweeroefening bij te wonen. Jong en oud hebben kunnen zien hoe de brandweer te werk ging bij de oefening met als onderwerp 'ongeval technische hulpverlening met gevaarlijke stoffen'. De oefening is mede gehouden met oog op het werven van nieuwe vrijwilligers.

DOOR LAURA VAN ALPHEN

De brandweer van Ossendrecht houdt diverse oefeningen in de wijk en vorige week maandagavond was de eerste. Er werd een auto-ongeluk geschetst waarbij vaten die in de auto zaten de weg op waren geslingerd. Eén inzittende zat vast in het voertuig en een andere is eruit kunnen kruipen. De brandweer heeft van melding tot bevrijding laten zien hoe zij een situatie als deze aanpakken. Toeschouwers keken vol bewondering toe, tot vreugde van de brandweerlieden die trots hun werk onder het publiek brachten.

Auto-ongeluk
Op een rustige en geconcentreerde manier werd door de walkietalkie de melding van het ongeluk doorgegeven aan de bevelvoerder. Er werd uitgelegd dat een auto moest uitwijken voor een fietser, waarna de auto op zijn kop belande. Vaten met een onbekende vloeistof werden uit de auto de weg op geslingerd. Eén vrouw is op eigen kracht uit de auto kunnen kruipen, maar de andere persoon was nog in het voertuig aanwezig. Binnen een paar minuten kwam de brandweerwagen met sirene de straat binnenrijden. Ze bleven op veilige afstand staan totdat duidelijk was welke vloeistof in de vaten zat. ''We moeten van te voren weten welke kleding we moeten dragen om de omgeving van het ongeluk te kunnen betreden. Vooral als er een eventuele gevaarlijke vloeistof in het spel is. Eigen veiligheid is namelijk zeker zo belangrijk.'', legt een van de brandweerlieden uit. De brandweer moet snel handelen. ''Binnen 1 uur is de overlevingskans het grootst.'', zegt Harry Suijkerbuijk, een van de brandweerlieden. ''We noemen dit ook wel het gouden uur.'' Bij deze oefening heeft de brandweer beide personen binnen het uur in veiligheid kunnen brengen.

'Het gouden uur
is voor het
slachtoffer cruciaal'


Publiek
De oefening werd mede gehouden om vrijwilligers voor de brandweer te werven. ''We zijn op het moment met 12 brandweerlieden, maar we streven ernaar om met 18 te zijn. We hebben 6 plekken in de auto en willen 3 personen beschikbaar hebben per plek.'', geeft Suijkerbuijk aan. Hij heeft zelf een avondopleiding van 2 jaar gevolgd om brandweerman te worden. Het laten zien wat de brandweer doet door middel van deze oefening, is ook gedaan om de brandweerpost Ossendrecht kenbaar te maken bij het publiek. ''Velen wisten niet dat er in Ossendrecht een brandweer is'', zegt Suijkerbuijk. Deze oefening was de eerste van de Ossendrechtse brandweer. Ook is er al een open dag gehouden. Op deze manier probeert de brandweer actief te laten zien wat ze doen en dat ze dichterbij zijn dan men denkt.

Oefeningen
Vele toeschouwers maakten foto's en video's van de oefening. Ook de kinderen die met hun ouders mee waren of zelf waren gekomen, keken vol enthousiasme naar wat er allemaal gebeurde. Aan het einde van de brandweeroefening werd er door alle toeschouwers luidt geklapt. Na deze oefening volgen er nog twee. Op 14 mei wordt de tweede gehouden op het Adolphineplein en de derde is op 4 juni in de straat Het Hoefke. Beide volgende oefeningen zijn ook in Ossendrecht en duren van 19:45u tot 21:00u. Ook volgen er nog een paar opendagen. Deze zijn 19 mei en 23 juni van 09:00u tot 12:00u in de brandweerkazerne aan de Doktersstraat in Ossendrecht.[l]