Steeds minder overtredingen Drank- en Horecawet

WOENSDRECHT - De Drank- en Horecawet wordt in Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen steeds beter nageleefd. In 2017 werden er in de gemeenten 584 controles uitgevoerd, waarbij acht overtredingen werden geconstateerd. In 2015 waren dat er nog 22.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Volgens de gemeente Bergen op Zoom tonen de cijfers aan dat de horeca meer aandacht besteeds aan het controleren van de leeftijd bij het schenken van alcohol. Naast de acht overtredingen voor het schenken aan minderjarigen, werden er ook nog 32 andere overtredingen van de wet geconstateerd. De meeste overtreders kwamen er vanaf met een schriftelijke waarschuwing. Er werd 4 keer aan de uitbater een bestuurlijke boete opgelegd, 4 jongeren zijn naar Halt verwezen en 1 keer is proces-verbaal opgemaakt.

Samenwerking

De Brabantse Wal-gemeenten en Tholen vinden zowel preventie als repressie belangrijke onderdelen als het gaat om de naleving van de Drank- en Horecawet. Sinds juli 2014 werken de gemeenten hiervoor samen in een zogenoemde boa-pool. De honderden controles zijn grotendeels uitgevoerd door middel van onopvallende waarnemingen. Dit betekent dat de toezichthouders zich onder het uitgaanspubliek begeven en in de buurt van de bar proberen te observeren hoe wordt opgegaan met het schenken van alcohol aan jeugdigen.

Ook wordt er ingezet op preventie door jongeren en hun ouders te wijzen op de negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik.[l]