Afbeelding
Foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

'Nieuwe' naam voor grenspark

WOENSDRECHT/ESSEN - Bij de Kiekehoeve in Essen is afgelopen week het eerste nieuwe naambordje van het Grenspark onthuld door onder andere wethouder Martin Groffen (tevens voorzitter van het grenspark). Grenspark De Zoom gaat voortaan door het leven als Grenspark Kalmthoutse Heide."Een bescheiden en toch belangrijke verandering. Kort, maar krachtig en al bekend aan beide zijden van de grens", aldus Martin Groffen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Met de naamsverandering komt een einde aan de naam Het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. "Tot op heden zorgde de naam dikwijls voor verwarring en onbegrip. Omdat hij zo lang was, kortte men de naam in naar gelang de voorkeur van de gebruiker", aldus de organisatie. Zij wilden inzetten op zichtbaarheid en duidelijkheid.

"De omgeving en bezoekers hebben niet allemaal een compleet beeld van het Grenspark. Dat kan dus beter, want pas met een goed beeld raken omwonenden en bezoekers betrokken bij het gebied en wat er allemaal speelt."

Nieuwe naam

Bij het zoeken naar een nieuwe naam dacht het Grenspark in eerste instantie heel ruim. Uiteindelijk bleek dat de Kalmthoutse Heide zelf een zodanige en grensoverschrijdende kracht heeft. Het zou niet wijs zijn om daarvan afstand te nemen. Vooral het deel 'De Zoom' (ooit bedacht om het Nederlandse deel van het grenspark te benomen) voegde volgens alle partners weinig toe. Alle partners kozen eendrachtig voor de korte naam. "Historisch interessant: dat was ook de werktitel in de oprichtingsfase. Back to basic dus."

Het Grenspark bestaat uit een grensoverschrijdend gebied van 6000 hectare met veel natuurgebieden, poorten, entrees, horeca en routes. "We staan aan de vooravond van nieuwe bebording. Ook hebben we nieuwe kaarten, een brochure, nieuwe fietsfolder en gastheer gevelborden. Dit is dus hét moment voor de introductie van een iets gewijzigde naam met een iets gewijzigd logo."

Het woord 'Grenspark' en de ondertitel 'twee landen – één natuur' legt de nadruk op het grensoverschrijdende. Het logo heeft andere kleuren, een iets andere vorm en lettertype.

'De oude naam
zorgde voor
verwarring'

Gastheren

De gastheren van het Grenspark maken zichtbaar wat het Grenspark omvat en wat voor bijzonders er te zien en te doen is in dit natuurgebied. Zij zijn het visitekaartje. De horeca die zich gastheer mag noemen, volgde een cursus gastheerschap van het Grenspark. In 2011 was de eerste cursus. De tweede cursus liep in het voorjaar 2018. Alle gastheren van het Grenspark ontvingen 25 april 2018 een nieuw gevelbordje van de voorzitter van het Grenspark: Martin Groffen. Ga voor meer informatie naar www.grensparkzk.be/gastheren-van-het-grenspark.[l]