Afbeelding
Foto: Gemeente Woensdrecht

Gastouders gezocht voor studenten vliegtuigtechniek

WOENSDRECHT - Op de vliegbasis Woensdrecht zit een prachtige opleiding vliegtuigtechniek. Daarmee hoopt de gemeente veel jongeren naar de regio te trekken. Maar dan moeten die jongeren wel ergens terecht kunnen. Daarom doen het ROC en de gemeente Woensdrecht samen een oproep voor gastouders. "Het gaat daarbij ook echt om een stukje begeleiding", legt burgemeester Adriaansen uit. "Veel studenten zijn amper zestien jaar oud."

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het Markiezaat College/AM&TS in Hoogerheide leidt op tot technici in de luchtvaartsector. Bij die opleiding hoef je niet bang te zijn dat je daarna geen baan kan vinden, legt burgemeester Adriaansen uit. "Komende jaren gaat de werkgelegenheid op de vliegbasis alleen maar groeien. Dat is een zekerheid. Het is dan ook mooi dat we in onze gemeente een goed aangeschreven opleiding hebben voor jongeren die de vliegtuigtechniek in gaan", stelt hij. Maar dan moeten die studenten natuurlijk wél ergens kunnen wonen. En aangezien de meeste jongeren die starten aan een MBO-opleiding pas 16 jaar zijn, moeten dat geen appartementen zijn. Die jongeren hebben meer baat bij een gastgezin. Daarom worden er nu gastouders gezocht die een student in huis willen nemen.

Totaalpakket

Wethouder Jeffrey van Agtmaal noemt het probleem van de studentenhuisvesting een vicieuze cirkel. "De opleiding vliegtuigtechniek in Tilburg trekt meer studenten dan die in Hoogerheide. Maar dat komt natuurlijk ook doordat jongeren die van verder weg komen, onderdak nodig hebben. En dat is er in Tilburg meer dan in Woensdrecht." Dat probleem ziet het ROC ook. Zij willen graag een totaalpakket kunnen bieden aan de jongeren. Daar hoort huisvesting ook bij. In eerste instantie gaat dat slechts om enkele huizen.

'We zoeken een
plek voor zo'n
10 jongeren'

Vicieuze cirkel

"Voor aankomend schooljaar zoeken we gastgezinnen voor zo'n vijf tot tien jongeren. Maar het is mogelijk dat dat er komende jaren steeds meer worden. Want nu kiezen tieners soms niet voor Hoogerheide omdat het te ver reizen is, en ze hebben er geen woning. Als we die huisvesting wel gaan bieden, trekt de opleiding mogelijk ook makkelijker studenten." Bovendien ziet de burgemeester ook nog een ander voordeel. "In een gastgezin worden die jongeren echt gebonden aan onze gemeente. Veel meer dan wanneer ze moeten reizen naar hun studie of eenzaam op een kamer zitten. Het zou mooi zijn als die jongeren een sociaal netwerk opbouwen en blijven hangen."

Informatiebijeenkomst

Wie geïnteresseerd is kan mailen naar M.van.den.Berg2@woensdrecht.nl. Voor die mensen wordt er een speciale informatiebijeenkomst georganiseerd. "Wie mailt, zit helemaal nergens aan vast. We willen tijdens de bijeenkomst graag het gesprek aan gaan over hoe we dit het beste vorm kunnen geven, dus we hopen op veel reacties", aldus de burgemeester. Hij geeft aan dat er nog veel besloten moet worden over hoe de huisvesting en selectie precies gaan lopen. "Natuurlijk moet er een match zijn tussen de studenten en de gezinnen. Maar hoe we dat in het vat gaan gieten, komt later. Eerst maar eens zien of er genoeg interesse voor is vanuit de bewoners van de gemeente."[l]

Aircraft Maintenance & Training School

De AM&TS (Aircraft Maintenance & Training School) heeft een Europese erkenning, waardoor je naast je mbo diploma ook door de Europese luchtvaart autoriteiten erkende certificaten kunt behalen (Part 66). Hiermee kun je in meer dan 30 landen aan de slag. Opleidingen van het hoogste niveau die je meteen op de goede koers brengen. Én je studeert op een unieke onderwijslocatie op Aviolanda Aerospace: midden tussen onderhoudshangaars en de vliegtuigen!
Zie ook de website van de AM&TS. Bron: www.markiezaat.nl.