Henk Kielman neemt de plaats in van Martin Groffen aan de collegetafel FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Henk Kielman neemt de plaats in van Martin Groffen aan de collegetafel FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Coalitiepartijen gaan 'Samen door!'

HOOGERHEIDE - Samen door! Dat is de toepasselijke naam van het coalitieakkoord wat de partijen ABZ, CDA en VVD afgelopen week hebben ondertekend. Er zijn dan ook weinig schokkende veranderingen in het akkoord te vinden, wat slechts drie kantjes lang is.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Waar de gemeente Bergen op Zoom 28 kantjes nodig had om tot een coalitieakkoord te komen waar alle betrokken partijen achter stonden, kostte dat de gemeente Woensdrecht er maar drie. De partijen, die ook de afgelopen jaren samen de coalitie vormden, zetten op dezelfde voet voort. Daarom was een akkoord waarin enkel grote lijnen stonden omgeschreven voldoende voor de ABZ, CDA en VVD. Details komen laten in het collegewerkprogramma.

Samen Door

In het akkoord staan puntsgewijs zestien standpunten van het college benoemd waar ze de komende vier jaar op gaan inzetten. Eén daarvan is dat er geen verhoging mag komen van de gemeentelijke belastingen. Ook wordt de de hondenbelasting een doelbelasting en wordt deze in stappen verlaagd. Verder bevestigen de partijen in het akkoord nogmaals dat ze tegen een mogelijke fusie met randgemeenten zijn. "Woensdrecht is een bestuurskrachtige en financieel gezonde gemeente die zelfstandig prima functioneert", schrijven de partijen. De partijen willen de komende jaren verder gaan investeren in de jeugd. Jeugdarmoede krijgt specifieke aandacht en er wordt gestreefd naar een uitbreiding van het huidige onderwijsaanbod in de gemeente. Het uitbouwen van Aviolanda wordt ook als een apart standpunt benoemd. "In de komende jaren komt het F-135 motorenonderhoud naar Woensdrecht en dat zal veel extra bedrijvigheid geven. We willen doorgaan met investeren en faciliteren in de ontwikkeling van Aviolanda om werkgelegenheid binnen onze gemeente te behouden en uit te breiden."

De coalitie wil inzetten op de leefbaarheid van de kernen en het behoud van alle voorzieningen voor zover dit mogelijk is. "Kernen houden hiermee hun eigen identiteit", valt in het akkoord te lezen. "Initiatieven voor overname van eigendom of zelfbeheer door verenigingen of inwoners worden ondersteund. De bestaande subsidiemethodiek blijft en verenigingen worden gesteund in het duurzaam maken van hun accommodaties. Bestaand openbaar vervoer moet zo blijven en er komt onderzoek naar (snelle) busverbindingen naar Breda en Antwerpen."

Wethouders

De kandidaat-wethouders zijn donderdagavond officieel benoemd. Daarbij is ook meteen de definitieve portefeuilleverdeling vastgesteld. De kersverse wethouder Henk Kielman, die in de plaats is gekomen van wethouder Martin Groffen, heeft financiën, belastingen, economische zaken en afvalinzameling in zijn pakket zitten. Verder zijn er geen grote veranderingen. Burgemeester Adriaansen houdt onder andere openbare orde en veiligheid, regionale samenwerking en Aviolanda. Hans de Waal is verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en bouwzaken. Hij heeft ook toerisme, recreatie en branding Brabantse Wal gekregen. Lars van der Beek houdt het sociale domein en onderwijs en Jeffrey van Agtmaal is onder andere verantwoordelijk voor milieu en duurzaamheid, leefbaarheid en burgerparticipatie en verkeer en vervoer.

Raadsleden

Na de benoeming van de wethouders waren er drie leeggekomen plaatsen in de gemeenteraad. Die zetels zijn opgevuld door mevrouw De Waal (ABZ), de heer Van Eekeren (ABZ) en de heer De Vos (CDA). Ook zij zijn afgelopen donderdag in de raadszaal officieel benoemd. [l]

Een afscheidscadeau voor Martin Groffen