Aanrijtijden ambulances onder de loep

HOOGERHEIDE - De Regionale Ambulancevoorziening (RSV) wil de overschrijdingsnorm voor de aanrijtijden van ambulances in Woensdrecht verhogen naar 5,5 procent. Maar daar ziet het college geen heil in. Zij willen dat de norm op vijf procent blijft staat.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het overschrijdingspercentage heeft te maken met hoeveel langer ambulances mogen doen over het bereiken van een slachtoffer in een zogenaamde 'A1-rit'. Zo'n A1-rit houdt in dat het gaat om een situatie waarbij de patiƫnt in levensgevaar is. Daarom wil het college graag dat de norm door de RAV niet verhoogd wordt. "We weten allemaal dat iedere minuut telt bij een levensbedreigende situatie", aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Aanrijtijden

De aanrijtijden van de ambulances zijn een belangrijk en veelbesproken onderwerp in de gemeente Woensdrecht. Daarom wordt ook de mogelijkheid van grensoverschrijdende samenwerking met Belgiƫ besproken, en gaat de RAV de zorgambulance meer inzetten voor niet urgente gevallen. Hierdoor blijft de zogenaamde ALS-ambulance meer beschikbaar voor de A1-ritten. Tevens blijkt uit de cijfers van 2017 dat de aanrijtijden grotendeels gehaald worden als de ambulance vanuit de post in Hoogerheide kan uitrukken. Daarom is men binnen de Regionale Ambulancevoorziening dan ook steeds op zoek naar mogelijkheden om de onttrekking van de ambulance vanuit Hoogerheide te beperken. "We blijven als gemeente de aanrijtijden nauwlettend volgen", sluit de wethouder af.[l]