Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Schaakles en pizza

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag sloot de Bergen op Zoomse Schaakvereniging het schaakseizoen af met een pizza-maaltijd. Aansluitend werd er natuurlijk weer geschaakt.

BSV-voorzitter Henry Groenveld introduceerde vorig jaar de pizza-maaltijd voor de leden en hun partners. Dat bleek een prima gelegenheid voor de Bergse schakers om elkaar eens op een andere manier te ontmoeten, daarom stond de pizza-maaltijd dit jaar opnieuw op het menu.

Voorafgaand aan de maaltijd werd Alexander van ‘t Hoff in het zonnetje gezet, omdat hij afgelopen jaar de kadercursus Schaaktrainer 1 met goed succes heeft afgerond. Alexander mag nu les geven aan beginnende schakers.

Na afloop van de gezellige pizza-maaltijd gaf competitieleider Pieter-Jan Demmers een korte introductie op Albin’s Tegengambiet: 1. d4 d5, 2. c4 e5. In deze variant van het Damegambiet offert zwart een pion voor actief spel. Na het bespreken van diverse varianten van deze opening, en enkele valkuilen waarmee de spelers rekening moeten houden, gingen de aanwezige leden zelf aan de slag, door deze opening een keer met wit en een keer met zwart tegen elkaar te spelen. Wit bleek met deze opening wat succesvoller dan zwart.

Agenda

Vrijdag 8 juni is er geen clubavond, omdat de speelruimte die avond voor andere activiteiten nodig is. Op de vrijdagen 15, 22 en 29 juni verzorgt clubkampioen Oliver de Hert een korte les over een schaakonderwerp, waarna de aanwezige leden de lesstof in praktijk kunnen brengen.

In juli en augustus is iedereen op zaterdag tussen 13 en 16 uur welkom in de Bibliotheek aan de Kortemeestraat in Bergen op Zoom om te schaken.

Schaakprobleem

Vorige week plaatsten we de volgende schaakstelling: wit: Kg1, Dd6, Td1, Ph4, pionnen a2, f2, g2, h2; zwart: Kh8, Db2, Tg7, Pc6, pionnen a7, b7, e4, f6, h7. Wit geeft in 3 zetten mat: 1. Df8+ Tg8, 2. Pg6+ hxg6, 3. Dh6#.

Het nieuwe opgave komt uit een partij tussen L. Wickström en A. Landgren, gespeeld tijdens de Zweedse kampioenschappen van 2008. Hoe wint wit? [l]