Wethouder Lars van der Beek en Monique Swagemakers FOTO HANNEKE MARCELIS
Wethouder Lars van der Beek en Monique Swagemakers FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

'Laaggeletterdheid is breder dan niet kunnen lezen'

HOOGERHEIDE - Kunnen lezen, schrijven en een computer kunnen gebruiken. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar voor één op de tien mensen uit de gemeente Woensdrecht is dat niet het geval. Voor hen biedt het To-taalhuis uitkomst. Dat opende begin mei haar deuren aan de Kromstraat om laaggeletterdheid aan te pakken. En de eerste resultaten zijn positief, aldus initiatiefneemster Monique Swagemakers.

Een opa die zijn kleinkind voor wil kunnen lezen. Een man die de administratie wil kunnen doen op zijn computer, nu zijn vrouw die altijd alles voor hem regelde ziek is. Een buitenlandse vrouw die vloeiend Nederlands spreekt, maar zich onzeker voelt over haar accent. Monique Swagemakers schudt de voorbeelden van mensen die het To-taalhuis al bezochten met gemak uit haar mouw. Ze wil er een belangrijke boodschap mee over brengen: laaggeletterdheid is veel diverser dan mensen in eerste instantie denken. "Het gaat niet alleen om degenen die echt geen woord kunnen lezen. En het is ook onzin dat er alleen maar ouderen en mensen met een migratieachtergrond problemen hebben met taal en digitalisering", aldus Swagemakers.

Laaggeletterheid

De cijfers van de laaggeletterdheid in de gemeente Woensdrecht liegen er niet om. Zo'n 11 tot 16 procent van de inwoners is laaggeletterd. "Dan heb je het over zo'n 2300 tot 3300 mensen", stelt wethouder Van der Beek. "En wanneer je het hebt over inwoners die een uitkering hebben, dan is zo'n veertig procent daarvan laaggeletterd." De wethouder is dan ook blij dat dankzij de gedrevenheid van Swagemakers er begin mei een To-taalhuis kon openen in de gemeente. Dat is hét nieuwe centrale punt van de gemeente waar mensen met vragen rondom taal en digitalisering terecht kunnen. "Mensen worden erg onzeker wanneer ze problemen hebben met het beheersen van de taal. Dat belemmert hoe ze functioneren in de maatschappij. Het To-taalhuis biedt maatwerk om die mensen te helpen en maakt ook meteen de koppeling met het welzijnswerk."

Bezoekers

Het To-taalhuis is nu ruim een maand geopend. Er zijn tijdens de schoolweken zes taalgroepen, drie computergroepen, tabletcursus en een inloopochtend. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. "De aanloop is erg goed deze eerste weken", vertelt Swagemakers trots. En dat is zo vanzelfsprekend niet. Voor veel laaggeletterden is de drempel om hun probleem te bespreken hoog. En veel laaggeletterden weten ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. "Daarom zetten we enorm in op het informeren van de omgeving. We zijn begonnen met het benaderen van professionals. Want het zijn bijvoorbeeld leerkrachten, medewerkers van de BWI en WMO, en huisartsen die deze mensen tegenkomen", legt Swagemakers uit. Maar ook familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen in het constateren van laaggeletterdheid. "Het draait dan echt om het herkennen van een probleem en het verwijzen. Want uiteindelijk is hulp bieden alleen mogelijk als degene er ook voor open staat."

Maatwerk

Wie aanklopt bij het To-taalhuis kan rekenen op maatwerk. Een team van professionals en ruim dertig taalvrijwilligers staat klaar om een passende oplossing te bieden voor iedere persoonlijke situatie. Misschien wil je beter leren schrijven en pas je goed binnen een groep. Maar misschien is jouw vraag zo specifiek dat je meer hebt aan één-op-één begeleiding van een taalvrijwilliger. Het kan allebei. "We richten ons altijd op de vraag die iemand heeft. Een vrouw die hulp wil om haar eigen administratie te kunnen doen, gaan we geen brieven leren schrijven. Het To-taalhuis is geen school waar je alles moet leren." Benieuwd naar wat het To-taalhuis voor jou, of voor iemand die jij kent, kan betekenen? Bel 0164 – 67 20 49, mail To-Taalhuis@bwiwoensdrecht.nl of loop eens binnen tijdens het spreekuur op donderdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur bij de BWI aan de Kromstraat 4.