Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Commissaris van de Koning bezoekt Aviolanda

HOOGERHEIDE - Commissaris van de Koning Wim van de Donk bracht afgelopen week een werkbezoek aan Woensdrecht. Het 'gezicht van de provincie' bracht daarbij een bezoek aan Aviolanda waar studenten hem een rondleiding gaven. Maar ook ging De Donk met de nieuwe gemeenteraad en de collegeleden in gesprek over zaken als de sluiting van de kerncentrales en de problematiek met de ambulances in Putte.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het bezoek van de Commissaris van de Koning, die in de provincie optreedt als de vertegenwoordiging van de regering, was in strakke banen geleid. Het bezoek van de commissaris was tot op de minuut precies gepland om zijn kostbare tijd optimaal te benutten. Zo bezocht hij Aviolanda, maar ging hij ook in gesprek met de fractievoorzitters en collegeleden. Hier de belangrijkste onderwerpen die hij besproken heeft op een rij.

Kerncentrale Doel

Toen recentelijk het nieuws bekend werd dat er mogelijk gevaarlijke vloeistoffen zouden zijn gelekt uit Doel, was het Wim van de Donk die zich publiekelijk boos maakte over de gebrekkige communicatie rondom de situatie. De ontwikkelingen rondom Doel waren dan ook één van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het werkbezoek. "Mensen krijgen die jodiumpillen in de bus, en krijgen daarna op een gebrekkige manier het nieuws binnen dat er mogelijk iets gevaarlijks heeft plaatsgevonden. Dat leidt tot verwarring", legt Van de Donk uit. En dat moet voorkomen worden. "Je moet helder en eerlijk communiceren, anders worden mensen bang." Over de sluiting van Doel kon De Donk echter niets zeggen. "Daar gaat de provincie niet over."

Ambulances Putte

In zijn gesprek met de lokale politici kwam de problematiek rondom de aanrijtijden van ambulances in Putte ter sprake. "Je kunt het heel simpel stellen. De mensen in Putte hebben een minder grote kans om een hartaanval te overleven dan mensen elders in het land", aldus de commissaris van de koning. Dat dit probleem ook bestaat in de Biesbosch en op de Waddeneilanden beaamd Van de Donk. Maar het probleem is Putte lijkt groter te zijn dan in andere grensstreken. "Daar moet onderzoek naar gedaan worden", besluit hij. Hij wil daarbij graag een voorbeeld nemen aan het Vlaams/Nederlandse Baarle Nassau en Baarle Hertog. "Daar bestond hetzelfde probleem, maar dat kon grotendeels worden opgelost."

Criminaliteit

Drugscriminaliteit speelt in heel Noord-Brabant. Daar houdt de provincie zich dan ook uitgebreid mee bezig. "Als je leest dat alleen al in de synthetische drugs in Nederland zo'n 8 miljard euro omgaat, is de omvang van het probleem wel duidelijk." Die drugsproblematiek gaat gepaard met geweld en schietpartijen. "Denk bijvoorbeeld aan de schietpartij recentelijk in Putte. Dergelijke criminaliteit moet echt de kop in gedrukt worden. Die lui mogen het niet voor onze inwoners verstieren."

Aviolanda

De Commissaris richtte zich bij zijn bezoek niet alleen maar op problemen. Hij besteedde ook uitgebreid aandacht aan de successen van de gemeente Woensdrecht. Een bezoek aan Aviolanda was dan ook op zijn plaats. Daar werd hij rondgeleid door studenten MBO vliegtuigtechniek. De Donk sprak zijn lof uit over hoe de gemeente samen met provincie, het bedrijfsleven en het onderwijs bij Aviolanda een 'mooie kans heeft gepakt'. "Aviolanda is echt een project van de toekomst. Het is mooi om te zien hoe onze jongeren daar met nieuwe technologieën bezig zijn

Afbeelding