Financiële meevaller van 8 ton voor gemeentekas

HOOGERHEIDE - De gemeente heeft de financiën over 2017 positief kunnen afsluiten. Er bleef bijna 800.000 euro meer over dan begroot. Dit kwam met name door meevallers op het gebied van grondverkoop en doordat de gemeente meer subsidie binnen haalde dan begroot.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was de kersverse wethouder Henk Kielman die afgelopen week het goede nieuws mocht brengen. Aangezien hij pas 2,5 dag op zijn post als wethouder zat, gaf hij eerlijk toe dat de positieve resultaten te danken zijn aan het werk van de vorige college met wethouder van Financiën Martin Groffen. "Het is nu aan ons nieuwe college om deze lijn door te zetten", aldus Kielman.

Meevallers

Wethouder Kielman is trots op de scherpe begroting van de gemeente Woensdrecht. Het uiteindelijke financiële resultaat wijkt maar weinig af van de inschatting die de gemeente voor 2017 had gemaakt. De grootste meevallers kwamen uit het grondexploitatieproject de Hoef en de opbrengsten van grondverkoop. Bovendien haalde de gemeente 350.000 euro meer binnen aan projectsubsidies dan vooraf was ingeschat. Wel kostte het onderhoud aan gebouwen en de afvalinzameling 160.000 euro meer dan was begroot. In het sociaal domein compenseerden de mee- en tegenvallers elkaar. De wmo en bijstand kostten 350.000 euro minder dan verwacht, maar dat bedrag moest de gemeente meer afdragen aan het jeugdbeleid.[l]