Alzheimercafe Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Alzheimercafé Bergen op Zoom vindt plaats op maandag 25 juni in Woonzorgcentrum Het Nieuwe ABG, Van Dedemstraat 13 (met voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom), aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur). Onderwerp: Jonge mensen met dementie.

Sprekers zijn Monique Stroecken en Perry Luijkx, trajectcoaches bij de stichting Groenhuijsen, specifiek voor jonge mensen met dementie.

De groep jonge mensen met dementie wordt steeds groter. Bij het woord dementie denken we in eerste instantie aan problemen met het geheugen. Bij de categorie jongeren die we vanavond bespreken vallen juist de veranderingen in het gedrag op. Het gaat mis op het werk; in het huishouden of het gaat mis met het taalgebruik. Dit kan leiden tot onzekerheid en spanningen. De omgeving herkent de gedragsveranderingen niet meteen als verschijnselen van dementie. Jonge mensen met dementie hebben dikwijls nog een actieve rol in de maatschappij, zitten nog in het werkproces en hebben soms nog een gezin met kinderen.

Als introductie op de avond gaan we kijken naar een samenvatting van een filmportret van een bezoeker van het café, daarna zal met haar een interview plaatsvinden over haar bevindingen en belevingen in het proces dat zij doormaakt. Daarna zullen Monique en Perry een toelichting geven op hun werkzaamheden als trajectcoach voor jonge mensen met dementie, waarbij eerdergenoemde aspecten belicht worden en bezoekers hun vragen in kunnen brengen.

Het belooft voor de bezoekers een interessante avond te worden, waarbij zij zeker ideeën en tips mee krijgen voor de thuissituatie.

In de zomermaanden juli en augustus is er geen Alzheimer Café.

Meer informatie: de heer Raymond van Oosterbos (coördinator), tel. 06-21971470, e-mail: raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl. Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar; het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. [l]