Afbeelding
Foto: Elles Jansen

Bij de Pastorij wint Startersprijs Woensdrecht

WOENSDRECHT – Op de zeer toepasselijke locatie Het Innovitapark vond woensdagavond de uitreiking plaats van de Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018. Er waren acht ondernemers uit de vier West-Brabantse gemeenten genomineerd. In de gemeente Woensdrecht ging 'Bij de Pastorij' er met de prijs vandoor. Eigenaar Ruud de Weert kreeg zijn prijs uit handen van wethouder Henk Kielman.

De Weert ontving de prijs met Bij de Pastorij om zijn (h)eerlijke streekgerechten en zijn eigentijdse visie. De eigenaar (37) heeft eerst 20 jaar ervaring opgedaan in de horeca en wil zich onderscheiden door persoonlijke aandacht voor de klanten en ook zijn medewerkers. "Ik vind het leuk om met streekproducten te werken en werk zelf mee in de bediening maar ook in de keuken", aldus de trotse winnaar. Bij de Pastorij was niet de enige genomineerde uit de gemeente Woensdrecht. Bram's Classic Cars uit Hoogerheide was tevens genomineerd in de categorie.

'Het is leuk om
met streekproducten
te werken'

Na de bekendmaking van de gemeenteprijzen werd door Olcay Gulsen, bekend van SuperTrash en haar deelname aan Wie is de Mol, en wethouder Lok van Roosendaal de overkoepelende Startersprijs uitgereikt aan Eric Verheijen van Lyfter uit Steenbergen. "Lyfter is afgeleid uit het Zweeds Lyft" legt Eric Verheijen uit. "Het betekent groots". Eric (27) werkt al 7 jaar samen met Joep Suijkerbuijk op gebied van webdesign. In 2016 besloten ze hun krachten te bundelen en inmiddels hebben ze 10 Jedi's in dienst. Zelf noemen ze zich Jedi Grand Master. "Onze visie is duurzame web-ontwikkeling en hiermee onderscheiden ze zich van andere bedrijven. Wethouder Petra Lepolder is supertrots op Lyfter. "Ik heb hen vanaf de start gevolgd en gesprekken met hen gevoerd. Ik hoop dat ik vanuit mijn ervaring een steentje heb kunnen bijdragen."

Uitreiking
Bij de uitreiking waren zo'n honderd mensen aanwezig. Ook de vier wethouders economie van de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen waren aanwezig. Adriaan Frijters, voorzitter van StartersCentra West-Brabant en Ed Vreman, directievoorzitter Rabobank West-Brabant legden uit waarom deze startersprijs in het leven geroepen is. "StartersCentra ondersteunt dagelijks startende ondernemers op het gebied van allerlei vragen. Deze prijsuitreiking vormt een platform waar alle startende ondernemers elkaar kunnen ontmoeten." Ondernemers voelen zich vaak alleen, zij moeten zelf allerlei belangrijke beslissingen nemen en zijn vaak ook verantwoordelijk voor personeel. Vorig jaar werd de prijs alleen uitgereikt in Roosendaal, maar Ed Vreman is van mening dat MKB in West-Brabant belangrijk is voor werkgelegenheid en een goed woonklimaat. "Het is belangrijk dat we in de regio gezamenlijk optrekken."

Ook Olcay Gulsen nam het woord om te spreken over ondernemerschap. "Al op mijn 17e wist ik dat ik een internationaal modebedrijf wilde opzetten, mijn droom is uitgekomen." Hoewel SuperTrash uiteindelijk failliet is gegaan vertelde Olcay dat het haar veel gebracht had. "Sta niet stil, zet steeds een volgende stap en houdt de energie in je onderneming", luidde het advies van Olcay.

Genomineerden
Uit de twintig inzendingen had de jury, bestaande uit Frank Dingemans, Diederik van der Heijden, Thea Jansen, Charlotte Koks en Thiemen Vermeulen, acht ondernemers genomineerd. Deze werden via een klein introductiefilmpje aan het publiek getoond. In Bergen op Zoom won het bijzondere lunchcafé Brownies & DownieS waar mensen een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt samenwerken met begeleidende medewerkers. Eigenaar Lieke Withagen is blij met de prijs "Ik hoop dat de openheid van onze locatie aan onze klanten laat zien hoe leuk het is en de mogelijkheden zien van mensen met een beperking."[l]