Controles op brandgevaarlijk zwerfafval

WOENSDRECHT - De droogte verhoogt het risico op brand enorm. Daarbij vormt zwerfafval wat licht reflecteert een risico. Daarom controleren de buurtpreventieteams in de gemeente daar -uit eigen beweging- extra op. Zo werden uit de bermen en groenstroken losse stukken glas, blikjes en afval opgeruimd.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De droogte verhoogt het risico op brandjes in het openbaar gebied. Daarbij heeft zwerfafval een grote rol. Door de lichtreflectie op onder andere flesjes water, stukken glas of blikjes kan namelijk eenvoudig een vlammetje ontstaan met grote gevolgen. De gemeente Woensdrecht is blij met het initiatief van de teams om extra te controleren op brandgevaarlijk zwerfafval "Een dikke 'like' dus voor de vrijwilligers van de buurtpreventie voor deze spontane actie!", aldus de gemeente op haar Facebook-pagina.

Brandweer

In deze droge weken geeft de brandweer tips aan inwoners van de gemeente om natuurbranden te voorkomen. "Ben voorzichtig met open vuur in of vlakbij de natuur. Een vuurkorf stoken of barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verharde of zanderige ondergrond", is één van de belangrijkste tips. Het maken van open vuur wordt sowieso compleet afgeraden. En wanneer je toch vuur maakt, houdt dan blusmiddelen bij de hand. "En gooi sigaretten en reflecterend glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Dat geldt ook voor kolen en tuinafval", aldus de brandweer.[l]