Bijen vragen om uw aandacht

OSSENDRECHT - Zoals we voor al onze huisdieren zorgen, zorgt ook een imker voor zijn bijenvolken. Het zijn in feite zíjn huisdieren al zijn ze niet aaibaar. Waarom toch die passie van bijenhouders voor hun bijenvolken?

Er zijn imkers die bijen houden voor de honing, andere voor de bestuiving van diverse voedselgewassen en weer andere voor het oogsten van bijenwas, propolis, stuifmeel of bijenbrood. Allemaal producten die de bij ons levert. Wat de reden om bijen te houden ook mag zijn, één ding hebben alle imkers gemeen: hun passie en bewondering voor het sociale leven van de honingbij. De imker stuurt een bijenvolk waarbij de nadruk ligt op de vitaliteit en overleving van de bijenvolken. Ook u kunt een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de bijenpopulatie.
Hoe u dat kunt doen vertelt de imker graag tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen op zaterdag 14 en zondag 15 juli. Op de bijenstal van Bijenhoudersvereniging “de Wal van Brabant” aan de O. L. Vrouw ter Duinenlaan 116 in Ossendrecht zijn beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur imkers aanwezig die u alle geheimen van een bijenvolk kunnen onthullen.

Bijenkasten
Er is een observatiekast waarin u, veilig achter glas, Hare Majesteit in het volk kunt opzoeken. De bijenkasten in de bijenstal zijn vanuit het blokhutje “de Meiduin” te zien en van hieruit kunt u het af- en aanvliegen van de bijen bekijken, maar de imker gaat tijdens deze dagen niet in de volken werken. Als u een keer mee wilt kijken in een bijenvolk dan kunt u met een van de aanwezige imkers een afspraak hiervoor maken. Mogen wij u begroeten op een van de open dagen in Ossendrecht? [l]