Jan Maas op training stage in Oostenrijk met zijn nieuwe tenue FOTO JAN MAAS
Jan Maas op training stage in Oostenrijk met zijn nieuwe tenue FOTO JAN MAAS Foto: FOTO JAN MAAS

Wielertalent Maas droomt van profcarrière

HUIJBERGEN - De 22-jarige wielrenner Jan Maas heeft de kans gekregen om de rest van het seizoen stage te lopen bij de bekende ploeg Team LottoNL-Jumbo. De renner van SEG Racing Academy is zijn stage begonnen in de plaats Kühtai in Oostenrijk. Hier fietst hij meerdere weken op een hoogte van 2000 meter voor het verbeteren van de zuurstofopname.

DOOR KELLY VERSTEEG

Maas is door zijn vader in contact gekomen met de wielersport. Toen Maas jonger was speelde hij voetbal en deed hij aan judo. Samen met zijn vader keek hij naar de Tour de France op tv en toen wilde hij het wielrennen zelf wel eens proberen. ''Ik ben meteen verliefd geworden op de sport", vertelt Maas. Toen hij 12 was begon hij met het trainen op de fiets. De eerste jaren reed hij nog geen wedstrijden omdat hij daar nog wat te jong voor was, maar toen hij daarmee begon ging het meteen erg goed. Vanaf 2015 reed hij twee jaar voor het Rabobank Development Team. Daarna kwam hij bij de SEG Racing Academy waar hij nu nog steeds voor rijd.

Reizen

Vorig jaar is Maas afgestudeerd aan de Johan Cruijff Academy aan de opleiding Sport Marketing in Tilburg. Nu focust hij zich volledig op wielrennen en droomt hij van een prof carrière. Hij brengt veel tijd door in het buitenland met training stages en wedstrijden. "Ik ben nu voor 3 weken in Oostenrijk voor training stage. Dan ben ik 2 dagen thuis en vertrek ik voor 3 weken naar Amerika voor wedstrijden", legt Maas uit. Dit worden zijn eerste wedstrijden in het zwart met gele tenue van LottoNL-Jumbo. Hij zal daar de Tour of Utah en de Colorado Classic rijden. "De planning voor erna is nog niet bekend", aldus Maas.

'Ik ben meteen
verliefd geworden
op de sport'

Stage

De kans om stage te lopen bij een ploeg als LottoNL-Jumbo is iets heel bijzonders. "Ik kan hier veel van leren en dat is een mooie kans die ik krijg", aldus Maas. Natuurlijk heeft hij dat zelf verdiend met hard werken en wist daarbij goede resultaten te halen. De talentvolle klimmer is op stage met onder andere Danny van Poppel, Jos van Emden en George Bennett. Ze bereiden zich daar voor op de volgende wedstrijden, waaronder het wereldkampioenschap dat zal plaatsvinden in Innsbruck, vlakbij de stage. Dat wereldkampioenschap word pas eind September gehouden, dus eerst zal Maas zich focussen op de wedstrijden in Amerika. Bij de Tour of Utah zal hij vooral een dienende rol hebben en proberen de klassementsrenners berg op zo lang mogelijk bij te staan. "Mijn verwachting is om deze taak zo perfect mogelijk te kunnen uitvoeren", aldus Maas.

'De Tour
is een leuke
afleiding nu'

Tour de France

De Tour de France is nu volop bezig. Een geweldig evenement waar iedere wielergek dol op is. Team LottoNL-Jumbo is ook aanwezig op de Tour de France met als kopman Steven Kruijswijk en de sprinter Dylan Groenewegen, die net als vorig jaar weer gaat voor een etappezege. "Ik volg de tour hier elke dag, omdat ik daar buiten de trainingen om wel mooi de tijd voor heb. Dat is een leuke afleiding", vertelt Maas enthousiast. Tussen het fietsen door vind Maas het fijn om een goed boek te lezen, wat gaan drinken met de mannen of even te gamen met zijn broertje. Nadat hij zijn diploma behaald heeft is er veel tijd over wat hij normaal aan zijn studie besteedde. Nu is de Tour de France natuurlijk een fijne afleiding naast alle uren trainen op stage.

Met al die uren hard trainen wil Maas kans maken om van fietsen zijn beroep te maken en zijn dromen dus na te jagen. "Ik heb nu nog niet bepaalde wedstrijden waar ik van droom. Eerst proberen prof te worden en van daaruit naar de volgende stappen kijken", aldus Maas. [l]