Afbeelding
Foto:

Misdaadcijfers blijven gelijk

WOENSDRECHT - Het aantal geregistreerde misdrijven in de gemeente Woensdrecht is in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar vrijwel identiek gebleven. In de gemeente vond dit jaar slechts één misdrijf minder plaats. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van de politie die afgelopen week bekend zijn geworden.

DOOR REMKO VERMUNT

In de eerste zes maanden van 2017 hebben er 333 geregistreerde misdrijven plaatsgevonden in de gemeente Woensdrecht. Dit jaar hebben er in diezelfde maanden 332 misdrijven plaatsgevonden en dat is best opvallend te noemen. De landelijke tendens is namelijk dat de misdaadcijfers afnemen. In de eerste helft van 2018 registreerde de politie 372.000 misdrijven in heel Nederland, ten opzichte van 421.000 in dezelfde periode in 2017. Dit is een afname van 11 procent.

Inbraken

In de eerste zes maanden van 2017 vonden er tweeëntwintig woninginbraken plaats in de gemeente Woensdrecht en dit jaar zijn dat er nu toe 25. Er werd dit jaar negen keer ingebroken in een schuur of garagebox en dat is hetzelfde aantal als in dezelfde periode vorig jaar. Inbraken in voertuigen vonden in 2017 nog 28 keer plaats en dat is dit jaar afgenomen naar veertien keer. Er werden vorig jaar tevens veertien brom-, snor-, fietsen gejat en dit jaar staat de teller op twaalf.

Overige misdrijven

Er vonden in de eerste zes maanden van 2017 zo'n 46 ongelukken op de weg plaats. Dit jaar staat de teller al op 69 ongelukken, zowel in januari als in mei gebeurden er al negentien ongelukken op de weg. Er vonden geen zedenmisdrijven plaats, er zijn geen straatroven geregistreerd en er is dit jaar slechts één melding geweest van drugs- en drankoverlast. Het aantal moord/doodslagmisdrijven is gelijk gebleven, daar staat de teller op één. Het aantal bedreigingen is afgenomen (-7) en ook het aantal mishandelingen is afgenomen (-3).

Ondermijning

Korpschef Erik Akerboom is sceptisch over de resultaten: 'De cijfers blijven abstract als je als burger iets bent overkomen.' Daarnaast nemen de landelijke misdaadcijfers wel af, maar volgens de politie is er steeds meer sprake van ondermijnende criminaliteit. En dat is een stuk moeilijker te meten. "Mensen doen daar geen aangifte van, maar die criminaliteit vormt wel degelijk een maatschappelijk probleem. Dat heeft al langere tijd de aandacht en vraagt ook steeds meer politie-inzet."

Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit zijn volgens de politie: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen. [l]