Inwoners zijn aan zet om
wateroverlast tegen te gaan

HOOGERHEIDE - Inwoners van de gemeente Woensdrecht moeten zelf een steentje bijdragen als het gaat om het tegen gaan van wateroverlast bij hevige regenbuien. Dat laat de gemeente Woensdrecht weten. Al jaren wordt er binnen de gemeente gewerkt aan oplossingen om het regenwater op te vangen, maar de volgende stap is dat ook inwoners hieraan mee gaan helpen.

DOOR REMKO VERMUNT

Hoewel er op dit moment sprake is van extreme droogte, komen hevige regenbuien tegenwoordig steeds vaker voor in Nederland. "Het klimaat is aan het veranderen en daardoor zien we een toename van extreme weersomstandigheden", aldus de gemeente Woensdrecht. "De komende jaren zal de gemeente, samen met haar inwoners en bedrijven, nog verder aan de slag moeten om de klimaatverandering het hoofd te bieden", stelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. "Dat gaat niet alleen over riolering, maar juist ook over de openbare en private ruimten zoals straten, tuinen en daken." Want, hoewel de gemeente Woensdrecht al het een en ander heeft gedaan, bestaat veertig procent van de bebouwde kom uit particulier eigendom. De gemeente heeft daarom een handboek opgesteld voor inwoners, genaamd: watervriendelijke tuin. "Dit is te downloaden via de gemeentelijke website." In het handboek staan tips voor het opvangen van regenwater, het planten van bomen en het beperken van bestrating in de tuin.

Klimaatstresstest
Deze maatregelen dragen eraan bij om de weersomstandigheden van de komende jaren het hoofd te kunnen bieden. Om gemeenten op weg te helpen heeft het Rijk een speciaal plan opgesteld met concrete acties om ervoor te zorgen dat dorpen en steden uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. In het plan is onder andere opgenomen dat iedere gemeente uiterlijk 2019 een zogenaamde klimaatstresstest uit moet voeren. Met zo'n test breng je alle kwetsbare plekken als gevolg van klimaatverandering in beeld. "Denk hierbij aan problemen die kunnen ontstaan door hevige regenval, maar ook de gevolgen van andere weersextremen, zoals uitzonderlijke droogte, hitte en overstromingen. Gemeenten moeten zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden."

Woensdrecht
In de gemeente Woensdrecht zijn in het verleden al verschillende maatregelen getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van aparte regenwaterriolen (regenwater komt dan niet meer bij het afvalwater terecht), afvoer naar open water en kortdurende berging op straat of in de openbare ruimte. Zo zijn er al bergbezinkbassins (betonnen bergingskelders die worden gekoppeld aan het rioleringsstelsel voor extra opslag), wadi's (een zonk in het landschap die meestal droog staat, maar waar na hevige regenval het regenwater in kan lopen en langzaam weg kan zakken), waterpleinen (waterberging in een verdiept plein waar regenwater naartoe stroomt) en het verminderen van verhard oppervlak gerealiseerd. [l]