Mathieu van der Poel heeft een indrukwekkende reeks overwinningen neergezet FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Mathieu van der Poel heeft een indrukwekkende reeks overwinningen neergezet FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Unieke hattrick voor Mathieu van der Poel

HOOGERHEIDE - Binnen een jaar tijd een Nederlandse titel binnen slepen op de weg, in het veld en op de mountainbike. Het lukte nog nooit iemand. Tot Mathieu van der Poel dit weekend. Tijdens het NK Mountainbiken in Apeldoorn maakte hij in minder dan een half jaar tijd zijn unieke reeks compleet. Het was de eerste keer voor Van der Poel dat hij een NK mountainbiken op zijn naam wist te schrijven.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Mathieu van der Poel was zondag in Apeldoorn de gedoodverfde favoriet voor de titel bij het NK Mountainbiken. De talentvolle veldrijder richt zich tegenwoordig helemaal op de mountainbike met als doel om in 2020 deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Een aangezien de Kapellenaar met een Nederlands paspoort daarvoor hard traint, waren de verwachtingen voor het NK mountainbiken torenhoog.

Kloof

De groep bleef in Apeldoorn na de start slechts twee rondes bij elkaar. Toen viel Mathieu van der Poel aan en wist hij solo aan kop te komen. Die positie hield hij de gehele verdere wedstrijd stevig vast. Zelfs toen de Kapellenaar viel, gooide dat geen roet in het eten. Hij kwam solo over de finish en liet de nummer twee, Hans Becking, net geen tien seconden achter zich.

Titels

Mathieu van der Poel sleept de titels in het veldrijden al jaren met gemak binnen. Hij wist afgelopen seizoen maar liefst 32 keer als winnaar over de streep te komen, waaronder bij de GP Adrie van der Poel. Hij was daarmee oppermachtig in het veld. Alleen het verlies van het wereldkampioenschap in Valkenburg was een tegenvaller in het verder fabuleuze seizoen. Maar op zondag 1 juli verraste hij vriend en vijand door het Nederlands Kampioenschap op de weg in 'zijn' Hoogerheide op zijn naam te schrijven. Daar liet Van der Poel zien van alle markten thuis te zijn, door in een indrukwekkende eindsprint op de Scheldeweg zijn eerste Nederlandse titel op de weg binnen te halen.

'Het is bijzonder
om drie titels te
winnen in een jaar'

Door dit weekend zijn favorietenrol waar te maken in Apeldoorn, completeerde Van der Poel dus een unieke reeks. Aan de KNWU liet Van der Poel weten blij te zijn met de zege. "Het is bijzonder om drie titels te winnen in één jaar. In het veldrijden begin ik er al wel wat gewend aan te raken, mijn titel op de weg was heel bijzonder, maar dit is ook een speciale titel. Het is mijn eerste MTB-trui, dat heeft altijd iets moois."

Combineren

Wie denkt dat Mathieu zich nu compleet gaan richten op het mountainbiken en dat daarmee de mooie wedstrijden in het veld en op de weg dus verleden tijd zijn, hoeft niet bang te zijn. Van der Poel is niet van plan om één van de disciplines helemaal te gaan laten schieten, meldt hij aan het KNWU. "Als het aan mij ligt, blijf ik de drie disciplines de komende jaren met elkaar combineren. Ze hebben allen hun charme."[l]

Van origine is Van der Poel een veldrijder FOTO MERIJN SITSEN