Aantal meldingen van rattenoverlast neemt toe

HOOGERHEIDE - Het aantal meldingen dat de gemeente binnen krijgt over rattenoverlast is fors toegenomen. De bruine rat wordt steeds vaker gesignaleerd rondom woningen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De bruine rat, de meest voorkomende soort in Nederland, plant zich snel voort en wordt daardoor steeds vaker gesignaleerd in de gemeente. Daarom wijst de gemeente haar inwoners op de manieren om ratten te voorkomen en te bestrijden. "Maak het de rat niet te gemakkelijk", is één van de belangrijke tips. Als ratten geen eten vinden, blijven ze namelijk weg. Berg afval dus goed op en bewaar voedsel op afgesloten plekken. Dat geldt met name voor 's nachts, want ratten zijn nachtdieren. Houdt ook plekken waar wel voedsel te vinden is, zoals kippenrennen, goed in de gaten voor sporen van ratten. Wie toch overlast ervaart, kan het beste klemmen plaatsen met pindakaas erin als lokmiddel. Het gebruik van rattengif in de buitenlucht is verboden, tenzij daarvoor een ontheffing is aangevraagd. De reden hiervoor is dat rattengif een risico vormt voor andere dieren zoals katten en honden.

Hitte

De recente hitte draagt ook bij aan de overlast van ratten. Door de warmte drogen de putten waar de dieren leven op en zijn ze genoodzaakt het riool te verlaten. Hierdoor worden er in heel Nederland de afgelopen weken meer ratten gesignaleerd dan normaal. De beste manier om dit te voorkomen is door een emmer water in de straatkolk te gooien.[l]