Een aantal van de deelnemende oldtimers staat netjes opgesteld op de binnenplaats van de Volksabdij in Ossendrecht. FOTO MARILYN PIETERSZ
Een aantal van de deelnemende oldtimers staat netjes opgesteld op de binnenplaats van de Volksabdij in Ossendrecht. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Oldtimertocht Happynezz viert tweede lustrum

OSSENDRECHT – Voor de 10e keer trok de old-timerkonvooi van Stichting Happynezz afgelopen zaterdag door de straten van West-Brabant. In 2008 organiseerde de stichting voor het eerst een vakantieweek voor mensen met een beperking met als thuisbasis de Volksabdij te Ossendrecht. Sinds 2009 wordt die afgesloten met een oldtimer-tourrit voor alle deelnemers. Vrijwilligers stellen hun antiek auto beschikbaar voor de fraaie rit, die dit jaar eindigde met een lunch in café-restaurant De Cockpit op Breda International Airport oftewel Seppe.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Om half tien zette de stoet zich in beweging op het moment dat kartrekker van dit evenement, Piet Duijndam, de claxon van zijn Volkswagen cabrio beroert. Enthousiast zwaaien de vrijwilligers die ‘thuisblijven’ onder luid gejuich iedereen uit. De ploeg die in de Volksabdij achterblijft ruimt op en maakt alles klaar voor ontvangst van de ouders later op de dag, als iedereen weer terug is van de rondrit.

Andere kant

Duijndam vertelt opgetogen dat de caravaan doorgaans niet verder rijdt dan de plaats Wouw en dat de Zuidwesthoek normaal gesproken niet verlaten wordt. “Ik dacht, we doen dit nu voor de 10e keer. We moeten eens de andere kant op, na 9 jaar in deze omtrek, de Zuidwesthoek, te hebben rondgereden.” Het gevolg baant zich een weg door achtereenvolgens: Hoogerheide, Wouwse Plantage -Heerle – Wouw-Kruisland-Oud Gastel- Oudenbosch en als eindpunt Bosschenhoofd bij vliegveld Seppe. Na deze bijna twee uur durende reis is het tijd voor een heerlijke lunch.

Deze rit in de oldtimers vormt nu al voor het tiende jaar op rij, het sluitstuk van een week waarin dit jaar in totaal 31 mensen met een geestelijke en/of meervoudige beperking aan meedoen. Thema was dit jaar: Oertijd. Duijndam stelt dat Happynezz van meet af aan iets speciaals wilde doen op de laatste vakantiedag. “Het eerste jaar huurden we een clown in en dat ging goed. Maar toen, al pratend kwamen we op dit idee.” Zelf beschikt de vriendelijke organisator van de tourrit over een oldtimer en hij is lid van de Roosendaalse Oldtimerclub. Hij deed een beroep op collega bezitters van een oldtimer en zo was een nieuwe traditie geboren. Tijdens deze editie reden in totaal om en nabij de 26 voertuigen mee.

'Ik dacht, we
moeten eens de
andere kant op'

Ciske de Rat

De oudste deelnemende auto was een Chevrolet uit 1928 die gebruikt werd in de Tv-serie Ciske de Rat met Danny de Munk. De U-vormige binnenplaats van de Volksabdij stroomde vanaf 8:15 uur vol met stuk voor stuk prachtige exemplaren, zoals een Nissan Figaro, een Landrover, een oude Mercedes en zelfs een schitterende oude Brandweerwagen uit Oostenrijk. De heer Van Alphen, eigenaar van een knalrode MG sportwagen uit 1976 vindt dit een fantastisch leuk gebeuren. “Als ik een ander blij maak door hem of haar te laten genieten van deze auto, dan geeft mij dat een goed gevoel.”

Cool

Na het ontbijt dat iedereen zo rond kwart voor negen achter de kiezen heeft, inspecteren de eerste deelnemers samen met hun begeleiders de auto’s. “Iedereen mag zelf bepalen met welke auto ze willen meerijden. Ze gaan dan bij die auto staan, maar ze mogen nog niet instappen”, aldus Duijn. Op aangeven van de chauffeur mogen ze instappen en die doet vervolgens de autodeur dicht. “Dit doen we voor de veiligheid van de deelnemers, want we willen natuurlijk niet dat er iemand uit de auto valt”.

Eén van de deelnemers weet goed onder woorden te brengen wat ze van deze tourrit in antieke voertuigen vindt. Met een glimlach die reikt van oor tot oor zegt ze: “Het is hartstikke cool!”[l]