Tijdelijke overlast door aanleg slimme verlichting

HOOGERHEIDE - Het gladde asfalt van het fietspad langs de Huijbergseweg is op sommige plekken opengebroken en heeft plaats gemaakt voor klinkers. Dat komt door de aanleg van de slimme fietsverlichting. De gemeente laat weten dat het gaat om een tijdelijke oplossing en dat het asfalt na de zomer wordt hersteld.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Voor fietsers is het even jammer, maar de gemeente laat weten dat de werkzaamheden aan het fietspad niet anders konden."Omdat de hoofdkabel grotendeels onder het fietspad ligt, heeft men het asfalt ter hoogte van veel lantaarnpalen weg moeten frezen om bij de kabel te komen", laat de gemeente weten. "De weggefreesde gedeelten asfalt zijn nu tijdelijk opgevuld met klinkers." De klinkers zijn een tijdelijke oplossing. Het fietspad wordt na de zomer weer opgeknapt.

Verlichting

Het idee van de slimme verlichting is dat de lampen alleen fel branden wanneer er ook daadwerkelijk iemand langs fietst. Daarvoor zit er een sensor in de nieuwe lantaarnpalen. Het voordeel van de slimme verlichting is dat de natuur en dieren minder overlast ervaren van het felle licht van constant brandende lantaarnpalen. Bovendien is het nieuwe verlichtingssysteem ook een stuk duurzamer. Wie de slimme verlichting op de Huijbergseweg wil ervaren, moet wel nog even wachten. Ondanks dat de palen zijn geplaatst, is de slimme verlichting er nog niet in gebruik genomen. Dat gebeurt uiterlijk voor het winter wordt, laat de gemeente Woensdrecht weten.[l]