Rondleiding en uitleg over de melkveehouderij
Rondleiding en uitleg over de melkveehouderij Foto: Eric de Laet

Ouderen uit hun isolement met Zorg om Zorg

PUTTE - Steeds meer ouderen krijgen ermee te maken; ze wíllen wel op vakantie, maar ze kúnnen het niet meer. Althans, niet zonder begeleiding. Speciaal voor deze ouderen biedt Zorg om Zorg tijdens de zomervakantie uitstapjes met persoonlijke begeleiding aan.

Voor de derde keer organiseert zorgcoöperatie Zorg om Zorg uitstapjes voor senioren, die er ook wel eens tussenuit willen. Het idee om kleinschalig, iedere week tijdens de schoolvakantie een dagtochtje te organiseren, is vier jaar geleden ontstaan uit interviews die Zorg om Zorg onder senioren heeft gehouden. In de gesprekken werd aangegeven dat soms wordt opgezien tegen de vakantieperiode. Kinderen en kleinkinderen zijn dan op vakantie, eenzaamheid en verveling liggen op de loer.

Voorbereiding

De organisatie is ieder jaar in handen van een ander duo. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ieder reisdoel wordt zorgvuldig voorbereid. Vooraf worden alle locaties bezocht en afspraken gemaakt met de gastheer en/of gastvrouw. De reisroutes naar de bestemmingen werden dit jaar uitgestippeld met motornavigatie. Hiermee ontdekte de voorbereidingscommissie kronkelroutes en ecoroutes, die motorrijders ook rijden bij hun dagtochten. Ook dit jaar gaven deelnemers aan dat ze op plekken kwamen, waar ze hun hele leven nog nooit waren geweest.

Kosten

De kosten voor deelname aan een dagtocht zijn dit jaar voor leden van Zorg om Zorg € 15,- en voor niet leden € 20,- . Uiteraard niet kostendekkend, maar het bestuur van Zorg om Zorg heeft afgelopen jaren activiteiten georganiseerd, die extra geld in het laatje brachten, waardoor de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk konden worden gehouden. De vrijwilligers die meegaan worden volledig vrijgehouden en uiteraard worden de reiskosten die de chauffeurs maken betaald.

Aanmelden

De mogelijkheid voor deelname aan een uitstapje is op volgorde van aanmelding. Helaas hebben we dit jaar voor enkele reisjes, vanwege te veel aanmeldingen, mensen moeten laten weten dat ze niet mee kunnen. Wanneer er meer dan 15 aanmeldingen zijn, krijgen mensen die nog niet eerder hebben deelgenomen, altijd voorrang. "Hierdoor voorkomen we dat steeds dezelfde mensen van het beperkt aanbod gebruik maken", aldus Ans de Laet, verantwoordelijk voor de aanmeldingsprocedure en indeling van de groepjes. Vooraf worden de deelnemers ingedeeld per auto. Bij de indeling wordt rekening gehouden met het vervoer van rolstoelen / rollators en eventuele beperkingen van deelnemers bij het in en uitstappen van de auto. Deelnemers worden zo nodig thuis opgehaald en thuis weer afgezet.

Kleinschaligheid

Het succes van de reisjes is gelegen in de kleinschaligheid en de aandacht voor elkaar. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was de eerste vier uitstapjes van dit jaar ongeveer 82 jaar. Het aantal deelnemers per uitstap is maximaal 20 personen inclusief chauffeurs. Hierdoor kan de organisatie het programma flexibel houden en eventueel snel aanpassen aan bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. Ontmoeten en gezellig kletsen staan centraal bij de deelnemers. Zij hebben ook dit jaar vooral weer genoten van de verrassende landelijke routes, die we hebben gereden en de unieke plekken die we hebben bezocht.

Zo gingen de deelnemers dit jaar al oesters rapen in Scherpenisse, de Bessenroute in de zak van Zuid-Beveland werd aangedaan en er werd een toeristische route gevolgd in Etten-Leur met een rondleiding op de boerderij en ijsmakerij. De reacties van de deelnemers liepen uiteen: "Wat mooi is de Zak van Zuid-Beveland! Dat wist ik niet. Erg genoten van de prachtige toeristische route. Gelukkig ben ik meegegaan, een dagje niet alleen. Toch gezellig zo samen met elkaar", vertelde één van de deelnemers na afloop. "Erg warm, verdomd veel vliegen, maar mooie paarden hier bij manege De Paardenhoeve. Gezellig zo samen, de middag is weer voorbij gevlogen. Jammer: weer alleen thuiskomen", liet een andere deelnemer weten.

Afsluiting zomeractiviteiten

Op zondag 26 augustus sluit Zorg om Zorg samen met KBO Putte de zomeractie en de midzomerfeesten van KBO Putte af met een gevarieerd middagprogramma. Het entertainment wordt verzorgd door Duo Meet & Greet. Zij staan garant voor plezier en ontspanning. Het thema is: "Het is weer voorbij die mooie zomer". Kosten 2,50 euro inclusief een consumptie. Aanmelden (en betaling vooraf) via info@zcputte.nl of telefonisch: 06 20 25 55 29.

Duo gezocht

Zorg om Zorg is echter wel op zoek naar een nieuw duo dat mee willen werken aan de samenstelling van het zomerprogramma 2019. "Vind je het leuk om 6 verschillende uitstapjes, kleinschalig, in een straal van maximaal 50 km vanuit Putte te organiseren. Ben je bereid dit zorgvuldig voor te bereiden en er dus wat vrije tijd in te stoppen. Dan krijg je veel waardering en dankbaarheid van de deelnemers terug." Uiteraard vindt er een overdracht plaats over de ervaringen van de afgelopen jaren. Aanmelden als vrijwilliger kan via info@zcputte.nl.

Doneren

Heb je geen tijd als vrijwilliger, maar wil je toch een steentje bijdrage? Doneer een bijdrage op de rekening van Zorg om Zorg NL19 RABO 0302 7655 29 met vermelding "Zomeractie 2019" en zorg daarmee dat de uitstapjes voor mensen die het financieel moeilijk hebben betaalbaar blijven. [l]

Genieten in het water en oesters zoeken
Even de paarden groeten bij manege De Paardenhoeve in Bergen op Zoom