Witte krokussen langs de Dodendraad FOTO VERHALIS
Witte krokussen langs de Dodendraad FOTO VERHALIS Foto: FOTO VERHALIS

Volg de Dodendraad via nieuwe fietsroute

WOENSDRECHT - Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond er over de gehele grens met België een dodelijke versperring. Tegenwoordig kennen we deze onder de naam 'Dodendraad'. Dankzij stichting Verhalis is deze historische route nu op de fiets te beleven. En daarbij kom je dwars door de gemeente Woensdrecht.

DOOR HANNEKE MARCELIS


Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de 'Dodendraad' werd afgebroken. Deze elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen. Deze zomer lanceert stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, 'de Grensroute', een langeafstand fietsroute van 546 kilometer langs het voormalige traject van de draad.

Monumenten
De route, uitgestippeld via knooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust. Via de website grensroute.eu kun je het traject bekijken en lokale verhalen lezen over de Dodendraad. Je vindt er ook de fietslabels met knooppunten, die u kunt uitprinten voor aan uw fietsstuur.

Op de bijbehorende fietsgids moeten liefhebbers nog even wachten. Deze verschijnt begin februari 2019 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De fietsgids wordt uitgegeven door Grote Routepaden uit België. Deze gids bevat uitgebreide informatie over het traject, lokale verhalen over de Dodendraad en vele kaarten. Behalve mooie natuurgebieden en rustige plattelandsweggetjes heeft de route nog een paar bijzondere verrassingen in petto zoals het historisch geladen Moresnet of het Antwerpse havengebied met verborgen oude vestingen in het groen.

Krokussen

De grensroute is onderdeel van het herdenkingsproject 'de Dodendraad Leeft'. In dit project staat nu eens niet het slagveld bij de IJzer centraal, maar een ander, vaak vergeten deel van de Eerste Wereldoorlog: de Dodendraad. Verhalis ontwikkelt in het kader van 'de Dodendraad Leeft' niet alleen deze fietsroute. In oktober 2018 planten vrijwilligers en leerlingen van zo'n 75 basisscholen in de hele grensstreek zo'n honderdduizend witte krokussen op het voormalige traject van de Dodendraad. Ieder voorjaar, als de krokussen bloeien, worden delen van het traject daardoor opnieuw zichtbaar. Het ideale moment om de krokussen langs de route te bezichtigen is rond de maand maart..

Route

De fietsroute loopt helemaal vanaf het drielandenpunt in Vaals naar de zee bij Cadzand. De route blijft grotendeels aan de Belgische kant van de Grens, maar in Woensdrecht maar hij een flinke lus door de gemeente heen. Via de Hollandseweg komt de route Nederland binnen en gaat hij richting Huijbergen. Via de Huijbergseweg en de Putseweg komt de route langs Hoogerheide en gaat hij richting het zuiden. De route volgt de Putseweg helemaal tot aan Putte, waar hij via het Moretusbos de grens weer terug over gaat. Ook de Kalmthoutse Heide vormt dus een deel van het decor van de historische fietsroute.

Historie

De Dodendraad, ook wel het Dodenhek genoemd, was een honderden kilometer lange draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. De versperring moest voorkomen dat Duitse deserteurs België ontvluchtten en dat oorlogsvrijwilligers via Nederland naar Engeland reisden om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Er stond dodelijke elektrische spanning op het kilometerslange hekwerk die vele slachtoffer eiste, waar de Dodendraad haar naam aan dankt.

Duitse en Nederlandse grenswacht FOTO: COLLECTIE REGIONAAL ARCHIEF TILBURG