Focus en plezier tijdens een potje touwtrekken FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN
Focus en plezier tijdens een potje touwtrekken FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Feestweek vol speelplezier bij jubilerend KVS

OSSENDRECHT – Er is er één jarig, dat is zo klaar als een klontje. Bij de toegangshek van sportpark de Heiloop hangen de opblaasbare cijfers 5 + 0. KinderVakantieSpel Ossendrecht (KVS)blaast dit jaar 50 kaarsjes uit en ze pakken deze laatste vakantieweek flink uit. Het thema is: Feest! “Dit jaar is alles net iets meer en groter. Kijk maar naar vandaag. Dit is kermisdag met onder andere een heuse zweefmolen en opblaasspellen die allerlei kermisattracties uitbeelden”, vertelt de enthousiaste secretaris, Denise van Veelen.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Vijf dagen kunnen de Ossendrechtse basisschoolkinderen genieten van sportclinics, een spooktocht, disco, springkussens en tot slot een dagje Drievliet. Al ruim een week voor de start zat KVS aan het maximaal aantal deelnemers, 160 kinderen. “Dit aantal is wel het maximum in verband met de veiligheid, kwaliteit en het aantal vrijwilligers”, aldus Van Veelen.

Ontstaan

Vijftig jaar geleden ontstond het idee om in de laatste vakantieweek een spellenweek te organiseren voor kinderen. Het uitgangspunt was en is nog steeds: Allerhande spelletjes doen met de jongelui. Veelen: “Er is bewust gekozen deze activiteit te houden in de laatste vakantieweek, zodat de deelnemende kinderen hun schoolvriendjes weer zien.” Vrijwilligster van het eerste uur, Marlies, herinnert zich nog dat KVS gehouden werd in het gemeenschapshuis op Pottenbergen. “Twintig jaar zaten we daar. Daar heb ik fijne herinneringen aan.”

Op deze wat grauwe en enigszins regenachtige maandag amuseren de kinderen zich met allerlei kermisattracties. De kleintjes in de leeftijd tussen 4 en 8 jaar spelen met grote legoblokken, racen tegen elkaar op skippyballen en als de dorst toeslaat na zoveel inspanning, dan bieden twee grote opblaasbare koeien soelaas. Als de kleintjes aan de uiers trekken, dan stroomt er heerlijke ranja uit. Wat uiteraard niet kan ontbreken op de kermis is popcorn en suikerspin en dus zijn die volop verkrijgbaar als tussendoortje.

'Je doet het voor een
lach op het gezicht
van de kinderen'

Bubbelvoetbal

De grotere kinderen leven zich helemaal uit met bubbelvoetbal. In totaal zijn er tien bubbels oftewel grote opgeblazen ballen waarin de kinderen plaatsnemen. Jezelf voortbewegen hierin vergt enige training en al helemaal als je moet voetballen. “Eigenlijk is het veel leuker elkaar omver te duwen, dan te voetballen”, merkt één van de vrijwilligers lachend op. Hij heeft dat nog niet gezegd of oeps.. daar maakt er eentje een koprol na een duwtje van een ander. Iets verderop vormt een opgeblazen rechthoekige bak van behoorlijke afmeting het decor voor ‘levend’ tafelvoetbal. De kinderen hangen hierin aan touwen en zo voetballen twee teams tegen elkaar. Een andere blikvanger is de zweefmolen waar jong en oud veel plezier aan beleven.

Springkussenfestijn

Met een springkussenfestijn ging het feest verder op woensdag. “We hebben ieder jaar wel een paar springkussens, maar omdat we een jubileum vieren trekken we alle registers open en hebben we 11 verschillende springkussens”, meldt Van Veelen. Ze hecht eraan te zeggen dat dit kan door de bijdrage van verschillende sponsoren. Zo was er een stormbaankussen waar de kinderen allerlei obstakels voor de kiezen kregen en een discospringkussen. Op donderdag konden de kinderen allerlei sportclinics volgen. Van voetbal en tennis tot majorette, zumba en bootcamp. Na de sportcursus, kreeg iedereen een goodiebag mee.

Vrijwilliger Annabel (29) helpt al 13 jaar mee. “Mijn oma en vader waren vrijwilligers bij KVS. Als kind heb ik zelf meegedaan. Mijn man is vrijwilliger, mijn eigen kinderen doen mee. Ja, ik mag wel zeggen dat KVS bij ons in de genen zit.” Annabel twijfelt geen moment als haar de vraag gesteld wordt waarom ze al zo lang meehelpt. “Een lach op het gezicht van de kinderen, daar doe ik het voor.”







Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding