Het zwemteam van ZWHC FOTO HANNEKE MARCELIS
Het zwemteam van ZWHC FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis.

Helden van het Zuidwesthoek College gehuldigd

OSSENDRECHT - Onder toeziend oog van alle leerlingen , veel ouders en wethouder Hans de Waal is het zwemteam van het Zuidwesthoek College woensdag gehuldigd. Sinds januari trainde het team van veertien leerlingen en enkele docenten wekelijks om 5,5 kilometer mee te zwemmen met de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Hoewel dat vanwege de e-colibacterie niet door kon gaan, volbracht het team in een zwembad in Friesland tóch haar sportieve prestatie en haalden ze maar liefst 11.209,84. op voor KWF Kankerbestrijding.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het podium op het sportveld van het Zuidwesthoek College uit Ossendrecht was afgelopen woensdag gevuld met glunderende gezichten. Het zwemteam van de school kreeg van het grote publiek een welverdiend luid applaus toen het haar opgehaalde bedrag bekend maakte, namelijk 11,209,84 euro. En dat prachtige bedrag gaat allemaal naar door Maarten van der Weijden geselecteerde projecten die onderzoek doen naar de genezing van kanker.

Trainen

Het zwemteam van het Zuidwesthoek College heeft een flinke sportieve prestatie geleverd. Al sinds januari lag het team iedere donderdagochtend om 7.00 uur in het zwembad om te trainen. Het idee kwam van docent François Coppens. Hij zag op televisie voorbij komen hoe Maarten van der Weijden bij RTL Late Night zijn plan presenteerde: de Elfstedentocht zwemmen voor KWF kankerbestrijding. En niet in zijn eentje. Iedereen mocht (een stukje) mee zwemmen. "Toen ik dat hoorde zei ik meteen: ik doe mee", aldus Coppens. En toen hij dat op school vertelde, waren er meteen ook andere docenten enthousiast. "Toen zijn we gaan kijken hoe we dit vorm konden geven en de kinderen erbij zouden kunnen betrekken." En dat was een doorslaand succes. Maar liefst veertien gedreven leerlingen besloten om Coppens te vergezellen en gingen maanden van intensieve training tegemoet. "Het meest bijzondere van alles vindt ik nog steeds de teamgeest van deze leerlingen. Wat zij samen hebben neergezet, daar ben ik enorm trots op", aldus de glunderende docent.

Teleurstellingen

Ondanks de goede voorbereiding ging het avontuur van het zwemteam ZWHC niet over rozen. De eerste grote teleurstelling was de vrijdag voor de Elfstedenzwemtocht plaats zou vinden. Doordat de e-colibacterie werd aangetroffen, mochten de zwemmers het water niet in. "Dat was echt een enorme domper, we geloofden het in eerste instantie bijna niet. Al onze spullen waren al ingepakt, we stonden klaar om te vertrekken naar Friesland", vertelt Peter Talboom. "Maar we hebben snel geschakeld want één ding was zeker. Wij zouden zeker gaan zwemmen." De oplossing werd snel gevonden. Via LACO kon het team in een binnenzwembad in het Friese Appelscha terecht. Daar zwommen ze zaterdag en zondag 18 en 19 augustus onder toeziend oog van zo'n zestig meegereisde toeschouwers hun 11x500 meter.

'We stonden ingepakt
klaar, toen de tocht
niet door bleek te gaan'

"Het vervoer voor het team was via ons geregeld, maar al die supporters waren op eigen houtje gekomen. Die aanmoediging was geweldig voor het team." En natuurlijk gingen ze in Friesland ook meerdere keren met zijn allen langs de kant Maarten van der Weijden, die wél zijn Elfstedentocht door het open water besloot te gaan volbrengen, aanmoedigen. "De sfeer daar was echt geweldig. Heel erg mooi. Hoe je je voelt wanneer je daar staat? Dat is eigenlijk niet te omschrijven", glundert Talboom. Hoewel van der Weijden het na ruim tien steden op moest geven, is de actie voor KWF zeer geslaagd. Op de maandagavond toen Van der Weijden gehuldigd werd in Friesland stond de teller al op 2,5 miljoen euro. Een dag later liep dat al op naar 3,5 miljoen. En daar komen de ruim elfduizend euro van team ZWHC nog bij.

Trots

Directeur Piet Antonissen is enorm trots op 'zijn' zwemteam. "Bij al die zware trainingen, vroeg in de ochtend voor school, waren geen toeschouwers, geen aanmoedigingen, geen spandoeken. Dat deden deze helden puur op karakter. En daar zijn we als Zuidwesthoek College enorm trots op", aldus Antonissen. "Wat dit team heeft meegemaakt, gaan ze zich altijd kunnen herinneren." Ook wethouder van Sport Hans de Waal was aanwezig om het team in het zonnetje te zetten. Hij had als ludiek cadeautje voor iedere zwemmer een pak kanjerstroopwafels bij zich.

Televisie

Uitiendelijk bleef het zwemteam van vrijdag tot en met zondag in Friesland. Eén dagje korter dan vooraf was gepland, maar wel met de 5,5 kilometer zwemmen achter de rug. Toch moest het team van het Zuidwesthoekcollege die maandag nog een teleurstelling verwerken. Ze werden namelijk uitgenodigd voor een item in talkshow M van Margriet van der Linden. Ze reisden met enthousiasme met twintig man af naar Amsterdam, maar kregen vijf minuten voor de start van het programma te horen dat het item was geschrapt. "Een domper natuurlijk", aldus Talboom. Toch kunnen hij en de rest van het team de teleurstelling goed relativeren.

"Nu staan ze hier bij hun eigen school op het podium en krijgen ze gelukkig wél alle aandacht die ze verdienen. En we hebben met dit fantastische team een geweldig bedrag opgehaald. En daar gaat het om!"[l]

Afbeelding
Afbeelding