'Het vergeten festival' in MFC De Kloek

HUIJBERGEN - De Werkgroep Dementievriendelijke gemeente Woensdrecht (DVG) organiseert op 8 september voor de vierde maal “Het Vergeten Festival” in MFC de Kloek te Huijbergen. Het start om 12.00 en duurt tot 16.00 uur.

De muzikale omlijsting wordt wederom verzorgd door Bob Mustang met vele liedjes van weleer. Ook speelt Karel Smagge die wereldwijd bekendheid heeft gekregen met zijn klavecimbel. De Kanniemeermeisjes Vergeetmenietjes zijn ook weer aanwezig en zorgen voor het amusement.
Met dit Festival vol informatie, ontspanning, muziek en herinnering willen we niet alleen de mensen met dementie, hun mantelzorgers en familie bereiken, maar ook veel mensen zoals buurt- en dorpsgenoten, ondernemers en winkeliers, mensen uit de horeca en nog vele anderen want we krijgen er allemaal mee te maken.

Dementie
Volgens stichting Alzheimer-Nederland stijgt het aantal mensen met dementie in gemeente Woensdrecht van 363 in 2015 naar 626 in 2030.
Tijdens Het Vergeten Festival kunt u veel informatie opdoen over dementie, Denk aan hoe je signalen op tijd kunt herkennen, hoe je er mee om kunt gaan, en hoe je langer zelfstandig kunt blijven wonen. U kunt kennismaken met casemanagers dementie, cliënt ondersteuners, wijkzusters, mantelzorgondersteuners, de Alzheimerstichting en vele anderen die u kunnen helpen of informeren.
Daarnaast is er aandacht voor bewegen, er kan o.a. gedanst worden, serieuzer bewogen onder begeleiding van buurtsportcoach en er kan met de duofiets gereden worden.
Uniek voor dit Vergeten Festival is dat er een mogelijkheid is om te ervaren wat dementie met je doet. Dit gebeurd aan de hand van VR (Virtual Reality) simulatietraining.

Dementiebril
De Dementiebril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm. De training bestaat uit een instructie van vijf minuten, hierna de film via de Dementiebril en een nabespreking van 20 minuten door een trainer van Into D’mentia. De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de mens met dementie te vergroten. We kunnen deze unieke ervaring/training aanbieden voor 20 personen. Er zijn vijf sessie waaraan 4 mensen kunnen deelnemen. Hier kunt u zich voor aanmelden tot 4 september, bij de BWI tel 0164-672049. Wacht dus niet te lang en maak gebruik van deze kans om ervaring op te doen.
Al bij al een gezellige informatieve en ervaringsgerichte markt. Het wordt een gezellige, ontspannen middag met een serieuze ondertoon. Onder bezoekers van de markt wordt op het eind van de middag een verrassingspakket verloot. Dit wordt aangeboden door de Spar Heijboer uit Huijbergen.

Programma
Het Vergeten Festival is een initiatief - of beter nog: een co-productie van BWI, tanteLouise, TWB, Alzheimer West-Brabant, Kring KBO Woensdrecht, het Dementienetwerk West-Brabant en Gemeente Woensdrecht. Het doel van de werkgroep DVG is meer kennis, kunde en begrip te verspreiden over en voor de mens met dementie.
Met het Vergeten Festival hopen we een leuk programma te bieden. Een programma dat niet alleen uit informatie bestaat maar ook de communicatie tussen de inwoners van de gemeente over zorg en mantelzorg en wat je zelf kunt doen op gang te brengen. [l]