De Eucharistieviering is in de kerk van Zandvliet
De Eucharistieviering is in de kerk van Zandvliet Foto: Google

De 273e Bergendrechtse Begankenis

OSSENDRECHT - Aanstaande zaterdag, op de dag van de geboorte van Maria, vertrekt vanuit Osssendrecht de Berendrechtse Begankenis. Het is alweer de 273e editie van de bedevaart die vanuit Ossendrecht, naar Zandvliet naar de Hagelberg te Berendrecht trekt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De Berendrechtse Begankenis is een eeuwenoude traditie. En op zaterdag 8 september vindt de bedevaart weer plaats. Er wordt daarbij vertrokken vanuit Ossendrecht om uiteindelijk Maria te begroeten op de Hagelberg in Berendrecht.

Begankenis

De Begankenis is een traditionele bedevaart, waarin elke deelnemer op zijn eigen wijze gestalte geeft aan de invulling van belevenis op deze dag. Maar wel allemaal met dezelfde instelling, namelijk een grote verering en devotie tot Maria als voorspraak bij God. "Verder kan als algemene intentie aanbevolen worden voor een betere verstand houding en verdraagzaamheid onder de wereldbevolking, behoud van normen en waarden", aldus voorzitter mr. Fontijn.

Programma

Het programma van de begankenis voor deze dag ziet er als volgt uit:

09:00 uur vertrek vanuit de St. Gertrudiskerk te Ossendrecht

10:30 uur Eucharistieviering in de St. Gertrudis parochiekerk te Zandvliet

Conform de afspraak met Herwonnen Levenskracht is er maar 1 Heilige Mis. Gelieve rekening te houden met de bedevaartgangers die te voet naar Zandvliet gaan Na de heilige mis kunt u de middagpauze doorbrengen in restaurant Vredeshof tegenover de kerk in Zandvliet

13.00 uur vertrek vanaf de kerk in Zandvliet naar de kapel op de Hagelberg, waar de begroeting van Maria zal plaats vinden.

16.00 uur Sluitingslof in de St.Gertrudiskerk te Ossendrecht.

"Wij, als genootschap, hopen dat veel parochianen, ook van buiten Ossendrecht, aanwezig zullen zijn, net als voorgaande jaren", aldus Fontijn. "Het genootschap doet langs deze weg ook een extra beroep op onze jongere parochianen om lid te worden van onze processie, aangezien in de afgelopen jaren diverse oudere leden ons ontvallen zijn. Het contributiebedrag wat u betaalt, indien u lid wordt, is vrijblijvend. U bepaald zelf de hoogte van het bedrag. Tevens zouden wij gaarne een aanvulling, ook op vrijwillige basis, van ons genootschap. Wij worden allemaal een dagje ouder,dus jonge aanvulling graag."

Informatie

"Wij hopen u allen te mogen begroeten op 8 september aanstaande." Voor informatie kunt u contact opnemen met Genootschap Berendrechtse Begankenis. Tel: 0164-674115 of een emailbericht naar frits.fontijn@kpnmail.nl[l]