Zonnepanelen dragen bij aan duurzaamheid. Maar het onderwerp is breder dan alleen zuinige energie
Zonnepanelen dragen bij aan duurzaamheid. Maar het onderwerp is breder dan alleen zuinige energie Foto: Shutterstock

'Concreet aan de slag met duurzaamheid'

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht werkt al langer samen met inwoners, bedrijven en organisaties aan het verduurzamen van de gemeente. Maar met het nieuwe uitvoeringsprogramma zijn de plannen concreet gemaakt. De komende vier jaar wordt er in totaal een miljoen euro gestoken in de duurzaamheid.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Bij werken aan duurzaamheid denken mensen snel aan energie opwekken via zonnepanelen en aan het scheiden van afval. Maar het is veel meer dan dat, licht wethouder Jeffrey van Agtmaal toe. "Je moet denken aan duurzaam bouwen en wonen, aan mobiliteit, maar ook aan innovatie in het aanbestedingsbeleid en aan het creƫren van ruimte voor duurzame initiatieven." Het uitvoeringsbeleid wat de gemeente nu heeft vastgesteld is dan ook iets waarbij veel samenwerking wordt gezocht. "Verduurzamen kun je als gemeente niet alleen. Daar heb je ook de inwoners, bedrijven en organisaties voor nodig."

Tijd

De wethouder is blij dat het duurzaamheidsbeleid is verwerkt tot een concreet uitvoeringsprogramma. "We zijn al sinds 2015 actief bezig met duurzaamheid, maar dat kost wel tijd. Zo waren er begin dit jaar nog inloopavonden waarbij we de input van inwoners vroegen", legt de wethouder uit. In totaal is er de komende vier jaar een miljoen euro beschikbaar voor het plan. "Dat komt grotendeels uit reguliere budgetten vanuit andere beleidsterreinen. Duurzaamheid valt immers binnen veel onderwerpen te realiseren. Het bedrag wat aan de gemeenteraad wordt gevraagd staat op 40.000 euro per jaar." Het beleid bestaat uit zes thema's waaraan concrete acties zijn gekoppeld. Zie hieronder het overzicht:

Circulaire economie

Bij een circulaire economie worden producten zoveel mogelijk hergebruikt om waardevernietiging tegen te gaan. Daar wordt concreet op ingezet door bij nieuwe woningbouwplannen al op de ontwerptafel voor materialen te kiezen die kunnen worden hergebruikt.

'Duurzaamheid
is meer dan alleen
zonnepanelen'

Energie op de Brabantse Wal

Bij energie draait het aan de ene kant om het verminderen van het verbruik en aan de andere kant om het duurzaam opwekken van nieuwe energie. Daarom komt de gemeente met een duurzaamheidslening. Mensen die investeringen in energiezuinige maatregelen voor hun woning, kunnen die lening gebruiken.

Bloeiende Brabantse Wal

Het landschap moet worden versterkt en de biodiversiteit moet worden vergroot. Zo wordt er gekeken naar het beter vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater. Dat gebeurt onder andere door het aanleggen van wadi's.

Duurzame mobiliteit

Onder dit thema valt het verminderen, veranderen en verduurzamen van transport. Zo wordt er in de aanbesteding van taxivervoer de voorkeur gegeven aan een vervoerder die op groen gas rijdt.

Kwaliteit van leven

Duurzaamheid draait niet enkel om milieu. Het draait ook om het ontwikkelen van een sterke gemeenschap en hoge leefbaarheid in de kernen. Daaraan wordt vooral via het sociaal domein gewerkt.

Cluster Aviolanda- Vliegbasis

Vliegbasis Woensdrecht en bedrijvenpark Aviolanda zijn een onmiskenbaar groot deel van de gemeente. Beide partijen hebben zich verbonden aan het opstellen van een 'groene agenda'. Daarbij gaan zij werken naar initiatieven waarbij de verbinding wordt gezocht met de rest van de gemeente.

"Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een zonnepark. Daar heeft de vliegbasis ruimt voor. En dan zouden inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen gebruik kunnen maken van de panelen bij de vliegbasis. Zo werk je samen aan de duurzaamheid", aldus wethouder Van Agtmaal. [l]