De fietsers met de burgemeester en directeur van het Zuidwesthoek College
De fietsers met de burgemeester en directeur van het Zuidwesthoek College Foto: Hanneke Marcelis

Fietsers Bike for Europe kijken ogen uit op Zuidwesthoek College

OSSENDRECHT - Bepakt en bezakt kwamen de fietsers van Bike for Europe vandaag aan bij het Zuidwesthoek College in Ossendrecht. Om fietsen te promoten rijden zij in 22 dagen tijd van Drenthe naar Wenen. En in die route mocht de wielergemeente Woensdrecht die bovendien het UCI Bike City Label draagt natuurlijk niet ontbreken.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het zijn grote namen op de route van de fietsers van Bike for Europe. Brussel, Praag en Wenen worden allemaal bezocht. En in dat rijtje hoort ook Hoogerheide thuis. Maandagavond kwamen de fietsers aan in de gemeente. Maar voordat ze dinsdag weer door reisden naar Brussel, brachten ze eerst nog een bezoek aan het Zuidwesthoek College.

Bike for Europe

De Bike for Europe tour is een route van in totaal 1750 kilometer dwars door Europa. Het zuidelijke team start in het Griekse Thessaloniki, terwijl het noordelijke team begint in het Nederlandse Norg. Beide teams zijn 1 september gestart, en hebben als doel om op 22 september aan te komen op het eindpunt: Wenen. Met de fietstocht willen zij mensen inspireren om meer te gaan fietsen en de fiets promoten als een duurzame en actieve manier van vervoer. De tour is een initiatief van de ISCA: International Sports en Culture Association. Het noordelijke team bestaat uit mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. Ze komen onder andere uit Turkije, Litouwen, Polen en Zuid-Afrika.

Ossendrecht

Op het Zuidwesthoek College keken de fietsers hun ogen uit. Het moderne, gekleurde gebouw van de school maakte veel indruk. Net zoals de overvolle fietsenstalling en het indrukwekkende parcours. De fietsers werden warm onthaald door onder andere burgemeester Adriaansen, directeur van het Zuidwesthoek College Piet Antonissen en coach van RSC Zuidwesthoek Stan Jansen. Zij vertelden vol passie aan de fietsers over hoe Woensdrecht zich profileert als wielergemeente, hoe de school fietsen op alle niveaus stimuleert bij leerlingen en over hoe fietsen in de genen van de inwoners van de gemeente zit. Vooral het gemeentelijke initiatief waarbij ambtenaren vrije uren kunnen inzetten om een fiets te vergoeden, kon rekenen op veel enthousiasme bij de bezoekers. "Het is zo tof om te horen hoe fietsen zo gestimuleerd wordt door de school en door de gemeente", aldus de uit Litouwen afkomstige Laura Eylen.

Route

De eerste loodjes van de route waren niet zo zwaar, tot blijdschap van Eylen. "De kou was wel erg wennen, vooral voor onze teamleden uit Turkije en Zuid-Afrika. Maar het was gelukkig wel droog, en de fietspaden hier in Nederland zijn geweldig", aldus de enthousiaste deelnemer. "Dan rij je gewoon op het platteland tussen de weilanden, en dan is het fietspad toch gewoon strak geasfalteerd. Nou, dat zie je in Litouwen niet hoor." Eylen geniet verder ook enorm van alle mensen die ze in de afgelopen dagen al heeft mogen ontmoeten. "We rijden niet zomaar naar willekeurige plaatsen. We ontmoeten echt mensen met prachtige verhalen met veel passie voor fietsen. Dat is een geweldige ervaring."

De Tour for Europe is naast het promoten van fietsen ook bezig met het 'binnenhalen van kilometers'. Mensen kunnen hun kilometers doneren op de website, en daarmee worden fietsen gedoneerd aan mensen die deze zelf niet kunnen betalen. Het doel is om 3 miljoen kilometer 'op te halen'. Wil je doneren? Ga naar www.nowwebike.nowwemove.com.[l]