Forse investering in wegen en verlichting

HOOGERHEIDE - Het college gaat komende periode inzetten op het verbeteren van wegen en verlichting. Daarmee moet de gehele openbare ruimte naar een hoger niveau worden getild. Uit onderzoek blijkt dertien procent van de wegen niet aan het beoogde onderhoudsniveau te voldoen. Die worden als eerste aangepakt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Dat wegbeheer belangrijk is, mag duidelijk zijn. Het draagt bij aan de veiligheid, het rijcomfort, het aanzien van de omgeving en het voorkomt hinder bij omwonenden. In de gemeente Woensdrecht ligt maar liefst 1,8 miljoen vierkante meter verharding. Uit een recentelijk uitgevoerde inspectie blijkt dertien procent van de wegen niet te voldoen aan de het minimale onderhoudsniveau. Daarom gaat de gemeente komende periode die wegen aanpakken. Ook moeten in de komende vijf jaar alle wegen die binnen woongebieden liggen een onderhoudsniveau omhoog. "Inwoners zullen de komende jaren zien dat we op diverse plekken in de gemeente bezig zijn met het onderhoud van de wegen. Dat de kwaliteit omhoog gaat, zal de komende jaren duidelijk merkbaar worden", aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal. Net als bij de wegen krijgen de openbare verlichting de komende jaren een kwaliteitsimpuls. Dit start met de huidige lichtmasten te controleren en waar nodig te vervangen. "Momenteel hebben we 5065 lichtmasten in beheer en onderhoud. Hiervan zullen we de komende jaren zo'n 1575 masten vervangen worden en zo'n 2271 armaturen". Daarbij wordt goed gelet op de duurzaamheid. "Waar mogelijk hergebruiken we materialen en kiezen we voor duurzame en energiezuinige oplossingen. Ook combineren we werkzaamheden zoveel mogelijk met elkaar, om op een zo efficiënte manier mogelijk te werken en overlast te beperken."

Kosten

De investering in de kwaliteit van de leefomgeving brengt de nodige kosten met zich mee. Aan wegen geeft de gemeente de komende periode jaarlijks €730.000 uit en aan openbare verlichting €280.000.[l]