Berendrechtse Begankenis: chapeau voor de mensen die zorgen dat de traditie blijft bestaan

OSSENDRECHT/ZANDVLIET - Afgelopen weekend vond de Berendrechtse Begankenis weer plaats. Een ingezonden brief door één van de deelneemsters.

Door de ogen van de bidster in de auto. Amai, zoveel weesgegroetjes, zoveel onze vaders, zoveel liedjes. Maar wat geeft het geheel je een warm gevoel. Mensen te voet, met de fiets, per auto, met de bus. Allemaal op weg naar…Berendrecht?!... Helaas is de kerk daar gesloten, dus werd Zandvliet het alternatief. Een voor drie kwart gevulde kerk. Best veel mensen vond ik.

De voorzitter, Frits Fotijn, liet ons even flink schrikken door te vallen in de kerk. Gelukkig werd door de aanwezige EHBO snel gehandeld en alles viel mee. Een buil op zijn hoofd en flink geschrokken kon hij verder gaan. Een sfeervolle viering, Dank zij de samenwerking van onze pastores en de pastoraal werkster en vrijwilligers van Ossendrecht, Berendrecht en Zandvliet. En de rijkswacht niet te vergeten.

'Goed om oude
gezichten
terug te zien'

Netjes werden de pelgrims begeleid van Ossendrecht naar de kerk in Zandvliet en van Zandvliet naar de grot in Berendrecht. Zoals ik al zei: biddend, zingend, pratend, genietend van de natuur en veel toeristische vroege “vogels “. Vanuit de begeleidende auto, o.l.v. Ludie voorzien van speaker e.d en. in aanwezigheid van voorzitter Frits Fontijn heb ik de Begankenis op een andere manier beleefd. Achtergronden gehoord, zorgen om terug loop van het aantal pelgrims, het hele programma dat een andere koers moest varen. Ook blij vanwege oude vertrouwde gezichten terug te zien ..Het was goed er bij te zijn.

Marianne Mattheussens