'Nette tarieven' kosten gemeente 130.000 euro extra

WOENSDRECHT - De huishoudelijke ondersteuning en begeleiding wordt in 2019 zo'n 130.000 euro duurder voor de gemeente. De veranderingen in de cao van de zorgverleners en de verlaging van de eigen bijdrage bij de huishoudelijke hulp zijn hiervan de belangrijkste oorzaak.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De zorg gaat de gemeente komend jaar ruim een ton extra kosten. Toch is wethouder Lars van der Beek absoluut niet ontevreden. Eén van de redenen voor de hoge kosten is namelijk het hogere loon voor zorgverleners dat is vastgelegd in een nieuwe cao. "Dit is goed nieuws voor onze inwoners. Zij krijgen de hulp die nodig is van medewerkers die daar correct voor betaald krijgen. Het is ook een signaal aan de sector: deze tarieven laten zien dat we kwalitatief goed werk erg belangrijk vinden." De wethouder spreekt dan ook van 'nette' tarieven.

Eigen bijdrage

Naast de veranderingen in de cao-afspraken, zorgt ook landelijke wetgeving over de huishoudelijke hulp voor oplopende kosten. De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt namelijk begrensd. Die kost in 2019 nog maar maximaal 17,50 euro per vier weken. "De begeleiding was al begrensd in onze gemeente. Dat betekent dat iedereen hetzelfde, lage tarief betaald. Wij als gemeente waren echter van mening dat voor huishoudelijke hulp wél een drempel mocht bestaan", legt Van der Beek uit. "Dat hield in dat gezinnen van midden- en hogere inkomens, een hogere eigen bijdrage betaalden voor huishoudelijke hulp. Maar die regeling vervalt nu." Zij betalen voortaan maximaal 17,50 euro aan eigen bijdrage. Voor de lage inkomens verandert er amper iets. Voor hen was de eigen bijdrage al begrensd op 17,60 euro.

De veranderingen zijn Brabantse Wal breed. Dat betekent dat ook Steenbergen en Bergen op Zoom hogere kosten zullen hebben komend jaar. In Bergen op Zoom is het exacte bedrag nog niet bekend, maar een woordvoerder spreekt over 'tonnen' extra kosten.[l]