Een grote groep vrijwilligers stak de handen uit de mouwen
Een grote groep vrijwilligers stak de handen uit de mouwen Foto: Hanneke Marcelis

Grote verkeerscampagne van start in Ossendrecht

OSSENDRECHT - Wie Ossendrecht binnen rijdt, kan de spanddoeken en posters niet missen. Overal in dorp is de leus 'Bedankt dat je langzamer rijdt!' sinds afgelopen week te vinden. Op dinsdag werd de campagne afgetrapt met een uitgebreide actie. Wethouder, wijkagenten en vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om verkeersovertreders op hun vingers te tikken en iedereen die zich aan de maximum snelheid hield te belonen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De sfeer zat er afgelopen week goed in bij De Drieschaar. Daar verzamelde een groep van zo'n dertig mensen voor de kick-off van de nieuwe verkeerscampagne 'Bedankt dat je langzamer rijdt'. Jong en oud trok vanuit daar het dorp in om automobilisten te wijzen op de maximale snelheid in het dorp.

'Veiligheid
gaat ons
allemaal aan'

Actie

Tijdens de actie gingen de vrijwilligers en de politie op verschillende plekken in het dorp staan om met snelheidsmeters de automobilisten te controleren. Ook wethouder Jeffrey van Agtmaal en de Burgemeester Adriaansen hielpen een handje mee. Eén van de straten waar de vrijwilligers zich opstelden, was de Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan. Daar wordt al jaren te hard gereden, ondanks verschillende snelheidsremmende maatregelen zoals bloembakken en veel borden die wijzen op de maximale toegestane snelheid van dertig kilometer per uur. Natuurlijk zorgden de vele posters, spanddoeken en de aanwezigheid van de vrijwilligers in hesjes ervoor dat veel automobilisten hun snelheid al aanpasten. Er konden dan ook veel sleutelhangers worden uitgedeeld aan automobilisten die zich aan de limiet hielden. En wie wel harder reed dan toegestaan, kreeg de folder '30 is hard zat' mee naar huis.

Samenwerking

De realisatie van het verkeersproject in Ossendrecht is te danken aan een uitgebreide samenwerking. De gemeente Woensdrecht sloeg ervoor de handen ineen met Veilig Verkeer Nederland, de politie, de provincie, het Dorpsplatform en het Buurtpreventieteam. Wethouder Jeffrey van Agtmaal sprak dan ook van een 'bijzondere middag'. "Veiligheid is iets wat jong en oud aangaat. Ik ben dan ook erg blij om zowel jong als oud bij de lancering van deze campagne te mogen verwelkomen. Wat Ossendrecht hier neerzet, is enorm bijzonder. Iedereen draagt zijn steentje bij om het dorp veiliger te maken. Op zulke actieve en betrokken inwoners, en op zulke goede samenwerking tussen alle partijen, mogen we trots zijn."

NUL verkeersdoden
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen.

Meer weten? Ga naar www.nulverkeersdodenbrabant.nl.[l]