Kristy met haar pony Robin Hood FOTO HANNEKE MARCELIS
Kristy met haar pony Robin Hood FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Kristy (14) schittert op NK Eventing

HEIMOLEN - Wie denkt dat paardenmeisjes tuttig zijn, heeft Kristy Snepvangers nog niet ontmoet. Het 14-jarige talent blinkt uit in het eventing; een combinatie van dressuur, springen en cross-country rijden. Twee weken geleden sleepte ze op het NK nog een bronzen en zilveren plak binnen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Eventing is geen sport voor watjes. Bij het Cross-country onderdeel race je met meer dan dertig kilometer per uur door water en over boomstammen heen. Bij het springen trotseer je hoge obstakels. En bij de dressuur draait alles om precisie. En om goed te presenteren op het NK, moet je alle drie de disciplines prefect onder de knie hebben. Dat heeft de 14-jarige Kristy Snepvangers dan ook. "Veel mensen kennen alleen dressuur, of alleen het springen. Maar het is juist de combinatie die het zo leuk en uitdagend maakt", vertelt Kristy enthousiast. Wie een beetje bekend is in de wereld van eventing, zal de naam Jan van Beek onmiddellijk herkennen. De bondscoach van de junioren en youngriders is hét boegbeeld van de sport. Zijn onverwachte overlijden in juli van dit jaar kwam dan ook voor iedereen binnen de paardensport als een schok. En al helemaal voor zijn achternichtje Kristy. "Jan had super veel vertrouwen in mij. Hij zei altijd dat hij de Olympische Spelen zelf niet meer zou halen als ruiter, maar dat het hem met mij wel zou lukken", herinnert Kristy zich. "Dankzij hem durf ik van het allerhoogst haalbare te dromen." Het was dan ook zwaar voor haar om twee weken na Jan's overlijden op het EK in Engeland te staan zonder hem. "Maar opgeven was geen optie. Dat zou Jan ook niet gewild hebben", vult haar moeder Miranda aan.

Passie

Kristy's heeft haar passie voor de paardensport duidelijk niet van een vreemde. "Mijn opa fokt de paarden die we hebben. En mijn moeder helpt me bij alles. Het trainen, het verzorgen van de paarden, en natuurlijk ook bij de wedstrijden die ik ieder weekend rijd." Want Kristy's successen komen haar niet aanwaaien. Op de vraag hoeveel uur per dag ze met de paarden bezig is, kan ze eigenlijk geen antwoord geven. "Gewoon altijd wanneer ik niet op school zit. En soms zelfs ook wanneer mijn klasgenoten wel op school zitten, want op 't Rijks krijg ik de kans om topsport en leren te combineren." Na drie jaar op een rij met twee pony's op het NK te hebben gestaan, én alle drie de jaren twee medailles binnen te slepen, maakt Kristy de komende tijd de overstap van pony's naar paarden. Hoewel ze haar lievelingspony Robin Hood dan vaarwel moet zeggen, kijkt ze uit naar de nieuwe uitdaging. "Voor mij gaat de sport nooit vervelen, ik ga gewoon nóg beter worden. En ik blijf dromen van de Spelen. Net zoals Jan deed."

Vlogs

Wil je meer weten over hoe Kristy zich voorbereid op haar wedstrijden? En hoe het eraan toe gaat op een internationale eventing wedstrijd? Volg Kristy's vlogs op haar YouTube-kanaal KristySnepvangers.[l]