Met een speciale drone werd een vlucht gemaakt over de Kalmthoutse Heide FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Met een speciale drone werd een vlucht gemaakt over de Kalmthoutse Heide FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Drone brengt zomerschade Kalmthoutse Heide in beeld

OSSENDRECHT – Met een speciale drone is deze week de schade aan grenspark Kalmthoutse Heide in kaart gebracht, ontstaan door de extreem warme weersomstandigheden deze zomer. Door de tropische temperaturen is een groot deel van de heide in het grenspark zichtbaar bovengronds afgestorven. Dat gold alleen al voor 15 ha op de heide bij Ossendrecht.

Om de droogte en de gevolgen hiervan in kaart te brengen is met behulp van een speciale drone een vlucht gemaakt boven het getroffen gebied. Deze drone, een GEO-Airflight Trimble UX5, maakte in totaal 1.600 foto's boven de 15 hectaren heide. Met behulp van de foto's wordt een grote luchtfoto gemaakt. Deze luchtfoto wordt vervolgens omgezet naar een 3D-model, waarmee de verzamelde data kan helpen bij het onderzoeken van de droogte in het gebied. Of de heide in staat is zich te herstellen, zal de toekomst uit moeten wijzen. De data die nu verzameld is, vormt daarvoor de nulmeting. In het voorjaar van 2019 zal een nieuwe vlucht worden uitgevoerd met de drone van Geo-Infra om het herstel te bekijken.

De pilot met de drone maakt deel uit van het Europese ICAReS-project, dat loopt tot en met februari 2020. Binnen dit project werken diverse landen en partijen samen, waaronder de gemeente Woensdrecht. Mocht het project een succes zijn, dan zal mogelijk ook een groter deel van het grenspark nader onderzocht worden. Tevens kan dan via de drone ook de vochthuishouding van de bodem in het Grenspark onderzocht worden, iets wat ook gewenst is door Grenspark Kalmthoutse Heide. Hiervoor zal dan gebruik worden gemaakt van een speciaal door de Universiteit van Southampton ontworpen sensor. De data die nu verzameld is zal openbaar beschikbaar zijn via de website van de gemeente Woensdrecht, Grenspark Kalmthoutse Heide en op www.icaresproject.eu.