Sjoerd van den Boom opent lezingenreeks: ‘Opnieuw Beginnen’

HUIJBERGEN - De werkgroep Oecumenische Wintercyclus Spiritualiteit houdt de komende herfst en winter vijf lezingen met als thema: ‘Opnieuw beginnen’. De Bergse kunstenaar Sjoerd van den Boom opent de reeks op woensdag 17 oktober met de lezing ‘De scheppende kracht van de kunstenaar’. Het belooft een boeiende cyclus te worden met lezingen op het snijvlak van kerk en samenleving.

17 oktober: De scheppende kracht van de kunstenaar

Spreker is Sjoerd van den Boom, bijna 30 jaar beeldend kunstenaar in Bergen op Zoom. Schilderen ziet hij als een fantastisch hulpmiddel en bindmiddel. In de inleiding van het boek dat hij uitgaf bij zijn 25-jarig jubileum schrijft hij: “Mijn schilderijen zijn de uiting van mijn ziel en daarmee onlosmakelijk verbonden met mijn leven en dat van mijn directe omgeving. Het is moeilijk uit te leggen, maar het heeft me geleerd het leven te lezen. En daar ben ik ontzettend blij mee.” In deze lezing vertelt hij meer over de betekenis van zijn kunstenaarschap.

21 november: In den beginne…., over de schepping en de evolutie

Spreker is Piet van Midden, schrijver van o.a. het boekje: ‘Oersoep en overvloed’. Hoe zien wij de relatie tussen het christelijk geloof en natuurwetenschap? Is er werkelijk een conflict, zoals sommige mensen denken, of kun je er ook anders naar kijken? Het probleem is vaak dat we antwoorden willen op (met natuurkunde verbonden) vragen die in de Bijbel niet worden gesteld. In de Bijbel gaat het om zinsvragen. Bij het zoeken naar zin is de Bijbel, met name Genesis van onschatbare waarde.

16 januari: Oude en nieuwe vormen van spiritualiteit

Sprekers zijn Ruud Jellema en Annemiek Vogels. Zij verzorgen samen een cursus Christelijke Meditatie. Wat beweegt en inspireert ons mensen in het dagelijks leven? Wie uitkomt bij meditatie, zal merken dat meditatie allerminst zweverig is, maar juist veel te maken heeft met onze menselijke lijfelijkheid. Centraal bij het mediteren staat immers onze adem, de verbinding tussen God, onze schepper en de mens.

13 februari: Keerpunt in je leven, een nieuw begin?

Spreker is deze avond Frans van der Lem. Het verlies van een dierbare, een echtscheiding, maar ook de geboorte van een kind, een nieuwe baan, een sabbatical, een wereldreis. Hoe ga je om met een keerpunt in je leven? Hoe geef je invulling aan deze nieuwe -soms onverwachte- levensfase? En als het moeilijk gaat, wat geeft je dan de moed om verder te gaan?

20 maart: De kracht van de natuur

Spreker is Frans Vermeulen. Op 21 maart begint de lente en zoals we elk jaar ervaren, is de kracht van de natuur dan prachtig te zien. Knoppen springen open, vogels zingen het hoogste lied en bouwen een nest. De natuurlijke cyclus begint opnieuw. Maar hoe gaat het eigenlijk met ons en onze aarde? Hoe kijken wij naar de schepping? Zien wij de schepping als een kostbaar geschenk? Zijn we ons bewust van de kwetsbaarheid van de aarde en alle bedreigingen van deze tijd? Doen we daar zelf iets mee of denken we: de natuur lost het zelf wel op. Het zal mijn tijd wel duren.

Vier spiritualiteitsavonden vinden plaats in de ontmoetingsruimte van de parochiekerk te Hoogerheide, Raadhuisstraat 134. De lezing op 21 november vindt plaats in het broederhuis van St. Marie, Boomstraat 7 in Huijbergen. De avonden beginnen om 19.45 uur en eindigen om 21.45 uur. Om de kosten te dekken vraagt de werkgroep een (vrijwillige) bijdrage. Meer informatie:
Thea Dierckx, tel. 06-48460859 of Wimke Overbeek, tel. 0164-614166. [l]