Stephan Vermeulen (l), voorzitter van het Jos de Graauwfonds en burgemeester Steven Adriaansen openen de nieuwe werkplaats. Achter de grote strik worden ze door een aantal bewoners van de 'bouwploeg' opgewacht.
Stephan Vermeulen (l), voorzitter van het Jos de Graauwfonds en burgemeester Steven Adriaansen openen de nieuwe werkplaats. Achter de grote strik worden ze door een aantal bewoners van de 'bouwploeg' opgewacht. Riane Borgmans

Titurel bouwt aan de toekomst op landgoed Bieduinen

PUTTE - Bijna 30 jaar geleden namen de bewoners van Titurel hun intrek in het statige monument op landgoed Bieduinen. Maar Titurel staat niet stil. Op 28 september werd de gloednieuwe werkplaats geopend.

De woonvoorzieningen in het monument raakten verouderd en dat gold ook voor het onderkomen van de werkgebieden. Daarom werden toekomstplannen gesmeed in lijn met de ontwikkelingen in de zorg. De eerste stap in die plannen was het ombouwen van het oude dierenverblijf naar een nieuwe, ruime, werkplaats.

Vrijdag 28 september, was het zover: met veel trots en onder belangstelling van tal van geïnteresseerden, werd de nieuwe werkplaats officieel geopend. Met daarin een prominente rol voor de bewoners zelf, die mee hielpen met het bouwen van de werkplaats. “Bouwen doen we samen” is het motto wat ook achterop hun bodywarmers staat. Het resultaat mag er zijn; een mooie werkplaats die ruimte biedt aan het hout- en keramiekatelier. De realisatie van de werkplaats werd mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van het Jos de Graauwfonds. Voorzitter Stephan Vermeulen vertelde graag over hoe het fonds betrokken raakte bij Titurel en hoe zij het afgelopen jaar het project op de voet volgden. Burgemeester Adriaansen stipte de rol van Titurel in Putte en Hoogerheide aan en kijkt uit naar een toekomst waarin die verbinding nog meer vorm krijgt.

Plannen

Titurel heeft immers nog meer plannen. Bestuurder Katrien Muylaert: “met de opening van de nieuwe werkplaats ronden we de eerste fase van onze accommodatieplannen af. Tegelijkertijd hebben we, samen met architect van Sambeek, van Oomen Architecten, de plannen getekend voor twee nieuwe zorgwoningen die we op het landgoed gaan realiseren. De bouwvergunning hiervoor is aangevraagd.” De zorgwoningen bieden elk woonruimte aan 16 bewoners die, afhankelijk van hun zorgvraag, meer op zichzelf of in een groep wonen. Daarnaast behoudt Titurel ook de woonvoorziening in Hoogerheide. Bouwbedrijf Berghbouw bouwt de nieuwe zorgwoningen op de zogenaamde modulebouwmanier, een efficiëntere manier van bouwen die voor minder belasting voor de bewoners zorgt.


“De restauratie en verbouwing van het monument vormen het sluitstuk van de accommodatieplannen. Hier willen we, naast ruimte voor de mattenweverij, het textielatelier, onderwijs en kantoren, ook een grote ontmoetingsruimte en theetuin realiseren. Met de opening van die theetuin opent Titurel de deuren voor de wereld om zich heen, op maat voor haar bewoners; die verbinding vinden we heel belangrijk” legt bestuurder Muylaert uit. Voor dit laatste grote project start het team van Titurel, samen met de Stichting Vrienden van Titurel, in de nabije toekomst een fondsenwerving campagne.[l]