Afbeelding
Foto: Paul Jaspers

Betonnen Os vult sokkel Ossendrecht

OSSENDRECHT - Daar staat 'ie dan. Na lange tijd heeft Ossendrecht sinds afgelopen week eindelijk weer een os. Van beton weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Dankzij inspanningen van verschillende lokale ondernemers kon het betonnen exemplaar met een graafmachine op zijn sokkel worden geplaatst.

DOOR HANNEKE MARCELIS EN GUUS ARNOUTS

Het is het mysterie wat Ossendrecht al maanden in de ban houdt. Waar is de Bronzen Os gebleven? Eind augustus werd hij van zijn sokkel op de Markt gehaald. Burgemeester Steven Adriaansen deed toen een oproep aan de dieven om het beeld, desnoods anoniem, terug te brengen. Maar daar kwam geen gehoor op. De verwachting is dan ook dat het om bronsdieven gaat die professioneel te werk gaan, en dat het beeld meteen is omgesmolten.

Nieuwe Os

Dat er een nieuwe Os moest komen, was een gegeven. Maar een nieuwe Bronzen Os plaatsen is niet zo gemakkelijk gezegd als gedaan. "Dan moet er een nieuw ontwerp komen. Er moet een mal worden gemaakt, het brons aangekocht, en het moet gesmolten worden", legde wethouder Van Agtmaal indertijd al uit. "Als je daar de manuren bij optelt, kom je toch al snel op een bedrag van zo'n 30.000 euro." Natuurlijk zijn er ook goedkopere alternatieven te bedenken. Maar zonde van het geld, zal het altijd blijven.

Initiatief

Dankzij een initiatief van omwonenden, is er nu toch een een nieuwe os. Volgens Paul Jaspers van OBI-beton, het bedrijf dat het beeld liet gieten, ontstond het idee na een samenzijn. "Je kent het wel, je bent op een feestje en je krijgt het erover: 'De os moet terug.'" Aangezien een nieuwe Bronzen Os wellicht te duur zou zijn, werd het idee opgevat om het beest dan maar in beton te gieten. En zo geschiedde. Jaspers: "Want Ossendrecht zonder os, dat kan natuurlijk niet. Vooral met de Elfde van de Elfde in aantocht".

'Met de 11de van
de 11de in aantocht,
moet er een Os zijn'

Plaatsing

Het betonnen beest weegt zo'n 275 kilo. Dus de nieuwe os wordt niet zomaar meegenomen. "Eigenlijk wilden we hem maandag in het geheim op z'n sokkel zetten, maar nieuwsgierige buurtbewoners kwamen natuurlijk al een kijkje nemen", lacht Jaspers. Inmiddels is er ook contact vanuit de gemeente geweest. "Die bedankte ons voor deze inspanning. We hoeven er niets voor terug", zegt hij bescheiden.

En of er ooit een bronzen os komt? "Wie weet, maar de afspraak is dat de betonnen os hier zolang blijft staan totdat er een bronzen vervanger komt. Misschien volgend jaar, misschien over tien jaar."[l]

De os wordt op zijn plek gehesen FOTO PAUL JASPERS