Van der Poel (midden) bij de officieuze start van de Sluitingsprijs
Van der Poel (midden) bij de officieuze start van de Sluitingsprijs Foto: Hanneke Marcelis

Sfeervolle Sluitingsprijs Putte-Kapellen

PUTTE - Niet lokale favoriet Mathieu van der Poel, maar Taco van der Hoorn heeft de Sluitingsprijs Putte-Kapellen op zijn naam geschreven. De Nederlander versloeg zijn concurrenten in een spannende slotfase.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was dinsdag 16 oktober gezellig druk op de grens in Putte. Daar lag de start en finish van de jaarlijkse Sluitingsprijs Putte-Kapellen, die dit jaar in de herfstvakantie viel. En de omstandigheden voor de bezoekers hadden niet veel beter kunnen zijn. Het zonnetje scheen fel en het kwik kwam ver boven de twintig graden uit. Bovendien kon de Sluitingsprijs rekenen op een indrukwekkend deelnemersveld, waarbij Mathieu van der Poel duidelijk de blikvanger was. Doordat de Sluitingsprijs dit jaar weer een nationale wedstrijd was, kon Van der Poel als individuele deelnemer aan de start verschijnen van zijn 'thuiswedstrijd'.

Wedstrijd

De Sluitingsprijs begon om 10.30 uur met de Ploegentijdrit. Om 11.45 startte het voorstellen van de renners, waarna Jean-Mari Pfaff en Eddy Carpentier om 12.55 het officieuze startschot voor de wedstrijd gaven. Om 13.00 uur ging de Sluitingsprijs officieel van start.

Lokale favoriet Mathieu van der Poel ging meteen in de aanval. Daarmee verraste hij vriend en vijand, omdat er werd verwacht dat Van der Poel met zijn enkelblessure rustig aan zou doen. Maar lang hield hij zijn aanval niet vol. Na ruim een uur kwam pas de eerste echte ontsnapping uit het peloton. Een kopgroep van negen man met onder andere Frison en Van der Hoorn nam de leiding. Maar gaandeweg lukte het een volggroep van twaalf, met ook Van der Poel, om bij hen aan te haken. Met nog vijf ronden te rijden reed de kopgroep van 21 op twee minuten afstand van het peloton.

Pas in de laatste ronde brak de kopgroep uit elkaar. Met nog minder dan vijf kilometer te gaan waren het acht renners die wisten te ontsnappen en om de titel streden. Mathieu van der Poel zat daarbij, maar wist de overwinning niet binnen te slepen. Die eer was aan Taco van der Hoorn. Havik werd tweede en de derde plaats was voor Cees Bol. Van der Poel werd zesde.[l]

In de zon wachtten de toeschouwers op de komst van de renners
Onder toeziend oog van het vele publiek gaat de wedstrijd van start
De Sluitingsprijs werd dwars door Putte verreden
Terrassen stroomden vol in afwachting van de doorkomst van het peloton FOTO'S HANNEKE MARCELIS