Grote hopen met bladafval worden na melding door de gemeente verwijderd
Grote hopen met bladafval worden na melding door de gemeente verwijderd Foto: Shutterstock

Gemeente zet extra in op aanpak bladafval

HOOGERHEIDE - De herfst is alweer een tijdje onderweg en daarbij hoort ook het vallen van het blad. Vanwege de extreem droge zomer valt het blad dit jaar eerder dan gebruikelijk. De gemeente Woensdrecht plaatst daarom in de week van 22 oktober weer bladkorven in de gehele gemeente. Die worden dit jaar niet met een grijper geleegd, maar met een nieuwe machine die het blad kan opzuigen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

'Een standaard procedure'. Zo noemt wethouder Jeffrey van Agtmaal het plaatsen van de bladkorven in de gemeente, wat voor de week van 22 oktober op de planning staat. Toch bestaat er onder veel inwoners verwarring over het beleid rondom bladafval. Zo is niet iedereen ervan op de hoogte dat het niet perse nodig is om het blad in een korf te gooien, wanneer je wilt dat de gemeente het blad op komt halen. "Ook wanneer mensen in de openbare ruimte het blad gewoon op een hoop vegen, mogen ze de gemeente bellen. Dan komen wij dat weghalen, ook al zit het niet in een korf", aldus de wethouder.

'Met de machine
kan blad sneller
worden geruimd'

Machine

Een schone en veilige openbare ruimte vindt de gemeente belangrijk. Daarom zet zij extra in op het ruimen van bladafval. Onlangs is er een nieuwe bladzuigwagen aangeschaft. Deze wagen kan zowel op verharding, als op gazons blad opzuigen en zal ondersteund worden door mensen met bladblazers. "Daardoor hoeven we nu niet meer met de grijper op pad. Dat scheelt ten eerste tijd. Want je hoeft het blad niet steeds weer bij elkaar te vegen wanneer de grijper bezig is. En ten tweede is het met de zuiger ook makkelijker om op lastig te bereiken plaatsen toch het blad weg te halen", legt de wethouder uit.

'We hopen op
de hulp van
onze inwoners'

Openbare ruimte

In de week van 22 oktober zullen er op de bekende locaties, waar veel bomen in de openbare ruimte staan met groot blad, weer korven geplaatst worden. In deze bladkorven kunt u het blad doen dat van de bomen in de openbare ruimte valt. Ook eikels of kastanjes die uit de bomen vallen mogen erin. Staat er geen korf, maar wil je het blad in de openbare ruimte toch graag weghebben? Dan kun je zelf een verzamelpunt maken. Je moet het blad dan op een hoop verzamelen en dit bij de servicelijn telefonisch aan te melden. (tel. 140164). U kunt dit uiterlijk voor vrijdag 12.00 uur doorgeven via de servicelijn en dan zal het maandag, of bij grote drukte dinsdag, opgehaald worden. Het moet dan wel over een flinke hoeveelheid blad gaan. "Omdat de bladeren vaak in korte tijd vallen, lukt het onze buitendienstmedewerkers niet om overal tegelijkertijd het blad op te ruimen. Uw hulp is dan ook altijd zeer welkom."

Eigen tuin

In de geplaatste bladkorven horen takken en tuinafval niet thuis.Voor bladafval uit uw eigen tuin, of uit de openbare ruimte, kunnen inwoners gebruik maken van hun groene container, die je eens in de twee weken zonder kosten kunt laten legen.

Grote hoeveelheden bladeren kun je op vertoon van je Saver-pas ook gratis bij de milieustraat brengen. [l]

Compost

Uiteraard is het ook mogelijk om bladafval in de tuin te composteren. De meeste bladeren zijn na enkele maanden verteerd en vormen een goede voedingsbodem. Tevens zullen insecten, egels en vogels u dankbaar zijn als u het blad in uw tuin laat liggen. Bovendien gaat een laagje bladeren de onkruidgroei in het voorjaar tegen.