Grote vogelshow in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Een hoop gezang en getjilp klinkt deze week in Grandcafe Eeterij “Le Soleil”, het clubgebouw van vogelvereniging de Zuidwesthoek in Hoogerheide: op deze locatie presenteert de vereniging namelijk op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober haar jaarlijkse vogelshow. Er is door bestuur en de leden hard gewerkt om alles in goede banen te leiden.

Ook dit jaar showt de vogelvereniging opnieuw een groot aantal vogels in diverse soorten en kleuren. Hierbij valt te denken aan kleur- en postuur kanaries, kromsnavels, agaporniden en verschillende soorten tropische vogels zoals zebravinken, spitsstaartamadines en gouldamadines.

Met ruim 300 vogels is het een vrolijk getjilp in het verenigingsgebouw aan de Huybergseweg. Deelnemers aan deze show zijn afkomstig uit het Belgische (Berendrecht en Wildert), het Zeeuwse (Oud Vossemeer, Arnemuiden en Tholen) en het Brabantse land (Rucphen, Sint Willebrord en Hoeven).

De vereniging is een actieve vereniging met als doelstelling hun leden zoveel mogelijk te helpen, te motiveren en te stimuleren met hun gemeenschappelijke en leuke hobby, het fokken en houden van vogels. Helaas is te constateren dat de vergrijzing binnen de vereniging ook de vogeltjeshobby in zijn greep heeft. Het ledenaantal is al enkele jaren dalende en daarom zijn de verenigingen van Ossendrecht en Hoogerheide in 2016 reeds samen gegaan. Jongeren zijn vandaag de dag weinig geïnteresseerd in het verzorgen van vogeltjes.

Op vrijdag 26 oktober worden de vogels door een aantal keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gekeurd. Deze keurmeesters, die hiervoor een opleiding hebben gevolgd van enkele jaren, zullen de vogels beoordelen op onder meer kleur, conditie, vorm en bevedering. Voor elk van deze onderdelen worden punten toegekend, waarna per vogel een totaal aantal punten wordt vastgesteld. Vervolgens worden de winnende vogels en de daarbij behorende prijzen bepaald. Op de tentoonstelling is een catalogus verkrijgbaar waarin deze resultaten staan vermeld.

Na de opening op vrijdag avond zal de “Adrie Heijmans-bokaal” worden uitgereikt door zijn echtgenote in bijzijn van familieleden. Deze prijs is ingesteld als herdenking aan Adrie Heijmans, die in maart 2018 overleden is. In 2017 is Adrie Heijmans nog gehuldigd vanwege zijn 50 jarig lidmaatschap van de bond. Hij heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de vereniging.
Voor deze bokaal komen in aanmerking alle vogels welke kampioen zijn geworden op deze tentoonstelling en ingezonden zijn door de eigen leden van de Zuidwesthoek.

De openingstijden zijn vrijdag 26 oktober van 20.15 tot 22.00 uur en zaterdag 27 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. De zaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toegang is gratis. Iedereen is vrij om even te komen kijken en nagefloten te worden. [l]