Het is nu nog een mooi stukje groen, maar op deze plek aan de Fortuinstraat moet het IKC verrijzen
Het is nu nog een mooi stukje groen, maar op deze plek aan de Fortuinstraat moet het IKC verrijzen Foto: Google Maps

'De Poorte en de Stappen verkassen naar Fortuinstraat'

WOENSDRECHT - Directeur Pieter Krebbekx is blij. Hij mocht afgelopen week samen met wethouder Lars van der Beek en projectleider Bas van Andel bekend maken dat er een locatie op het oog is voor de nieuwbouw van het Integraal Kindcentrum in Woensdrecht. En daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van de realisatie van dat grote plan.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De afgelopen tijd hebben de scholen zich samen met de gemeente gebogen over de locatie van het nieuwe Integraal Kindcentrum Woensdrecht. Daarbij zijn acht mogelijkheden onder de loep genomen. Allereerst de huidige locatie van BS De Poorte en BS De Stappen. Bij de Poorte zou dan sowieso gesloopt moeten worden. Bij De Stappen was ook aanbouw een mogelijkheid. Verder werd gekeken naar de locatie van De Tank op het Onderstal, de sportvelden van WVV (op het trainingsveld of het speeltuinterrein), De Bult en naar de Fortuinstraat bij de ingang van de sportvelden. Het perceel van de hondenuitlaatplaats/speeltuin aan de Fortuinstraat kwam daarbij als beste uit de bus.

Voordelen

Het terrein aan de Fortuinstraat heeft veel voordelen, legt projectleider Bas van Andel uit. "Een groot voordeel van niet kiezen voor één van de huidige locaties van de scholen, is dat er gebouwd kan worden zonder dat de leerlingen daar last van ondervinden of tijdelijk naar een ander onderkomen moeten. De grond is al van de gemeente, dus dat vergemakkelijkt de situatie. En er kan worden samengewerkt met WVV. Bijvoorbeeld door de parkeerplaats te delen, of gymlessen op de velden te houden."

Wethouder Lars van der Beek vult hem aan: "Er hebben enorm veel factoren meegespeeld in deze keuze. Denk bijvoorbeeld ook aan de groene omgeving en de mogelijkheden om een duurzaam pand te bouwen. Maar wie echt in meer detail wil weten hoe de keuze uiteindelijk is gemaakt, moet vooral naar de informatieavond komen." Die is op 5 november om 20.00 uur bij basisschool De Poorte. Er wordt dan aan geïnteresseerden toelichting gegeven op het locatieonderzoek, de afweging van de betrokken partijen en het collegebesluit. "Let wel op. De Fortuinstraat is de voorkeurslocatie van het college en de scholen. Maar pas op 13 december besluit de gemeenteraad definitief over de locatie van de nieuwbouw."

Ontwerp

Het plan is om aan de Fortuinstraat niet simpelweg een nieuw gebouw te maken voor De Poorte en De Stappen, maar om een Integraal Kindcentrum te realiseren. "We plakken niet zomaar twee scholen aan elkaar", stelt Krebbekx. "Het is onze wens om samen met de kinderopvang echt een IKC te realiseren in Woensdrecht." Over of de twee scholen dan ook onder één naam doorgaan, wil de directeur nog geen uitspraken doen. Bij de bouw van het IKC wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om andere voorzieningen een plek te geven in het pand, zoals maatschappelijke functies en het bibliotheekwerk. Ook medegebruik door andere organisaties wordt bekeken. "Het belangrijkste is dat we een flexibel gebouw neerzetten dat toekomstbestendig is", stelt Van Andel. Over hoe het gebouw eruit gaat zien, kan hij nog geen uitspraken doen. "We moeten eerst bedenken wat we inhoudelijk willen. Dan pas kunnen er tekeningen worden gemaakt."

6,5 miljoen

Een duidelijk beeld van hoeveel de nieuwbouw gaat kosten, is er nog niet. Als wethouder Lars van der Beek een ruwe schatting moet doen, komt hij rond de 6,5 miljoen euro uit. "Maar veel kun je er nog niet over zeggen. Er ligt nog geen ontwerp. En we moeten bekijken wat we willen met de duurzaamheid. Duurzame maatregelen verdienen zichzelf altijd wel terug, maar zijn op de korte termijn een flinke investering. Dat zijn onderwerpen waarover we nog in gesprek moeten gaan met elkaar. En de uiteindelijke beslissing ligt natuurlijk bij de raad.[l]