De 11-jarige Vince aan het 'werk' FOTO PRIVEBEZIT FAMILIE PELLEGROM
De 11-jarige Vince aan het 'werk' FOTO PRIVEBEZIT FAMILIE PELLEGROM Foto: Ellis Pellegrom

Vince(11) bereikt finale fotowedstrijd WNF

HOOGERHEIDE - Een paarse vlinder die even zit uit te rusten in de Kalmthoutse Heide. Het is het prachtige beeld wat de 11-jarige Vince uit Hoogerheide afgelopen zomer vast wist te leggen. En nu maakt hij met die foto kans om de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Tegenwoordig maken we foto's aan de lopende band. Hoe vaak pakken we wel niet onze telefoon om even gauw een plaatje te schieten? Maar écht goed fotograferen, dat is een ander verhaal. Daarbij zouden veel Nederlanders iets kunnen leren van de 11-jarige Vince. Het jonge talent weet als geen ander hoe je een goede foto maakt en is genomineerd voor de prestigieuze WNF Photo Award.

Passie

Vince stortte zich een jaar geleden in de kunst van het fotograferen. Hij nam deel aan workshops, en leerde veel van zijn moeder Ellis, wie ook al jaren met veel passie natuur fotografeert. "Ik heb hem wel een beetje aangestoken ja", vertelt Ellis lachend. "Ik fotografeer enorm vaak natuur. Op een gegeven moment ben ik Vince en paar keer mee gaan nemen wanneer ik op pad ging. Het boeide hem enorm, dus toen is hij zelf ook foto's gaan maken." En daar blijkt de 11-jarige jongen veel talent voor te hebben. Met name één foto die hij in juli maakte op de Kalmthoutse Heide kon rekenen op veel complimenten. "Vince deed mee aan een workshop van Judith Borremans. Zij is ook een bekende natuurfotografe. Tijdens die workshop gingen ze de Heide in. Ik was erbij toen Vince de prachtige foto van het Heide Blauwtje maakte."

'Op de dag dat ik deze
foto maakte, was de
heide nog paars'

De jonge fotograaf plaatste de foto op zijn Facebook-pagina en Instagram, en kreeg van veel mensen positieve reacties. En ook Borremans vond dat Vince iets met zijn foto's moest gaan doen. "Op die manier besloten we om eens te kijken of er geen wedstrijden waren waar Vince aan zou kunnen deelnemen."

WWF

Vince stuurde zijn foto in naar het Wereld Natuur Fonds. Het WNF houdt jaarlijks de grootste natuurfotografie wedstrijd van het land. De wedstrijd heeft dan ook een indrukwekkende jury. Naast Nederlands grootste natuurfotografen Frans Lanting en Jasper Doest, bestaat de jury ook uit Humberto Tan, Kim Feenstra, Marieke Wiegel en Christiaan van der Hoeven. Zij kozen de foto van Vince uit als één van de tien beste in de categorie Kids (6 tot en met 11 jaar). "Dat Frans Lanting en Jasper Doest zijn foto hebben bekeken en uitgekozen, is voor Vince natuurlijk enorm gaaf", glundert Ellis. "Hij is enorm trots, en terecht natuurlijk."

Stemmen

Nu de foto van Vince is gekozen tot één van de tien besten in zijn categorie, wordt het nog enkele weken nagelbijten. De jury heeft de winnaar van de kids-categorie al gekozen, maar maakt deze pas bekend op de grote uitreiking. Die vindt op 9 december plaats in het Fotomuseum in Rotterdam. De winnaars krijgen een tocht boven Nederland met de WWF-luchtballon, een publicatie in het WWF fotoboek, een meet&greet met Jasper Doest en een verblijf in Center Parcs. Maar naast de prijzen van de jury, kunnen ook de mensen thuis Vince nog helpen aan een award. Er wordt namelijk ook één publieksprijs uitgereikt. Die wordt gegeven aan de foto die van alle categorieën de meeste stemmen heeft ontvangen. "Het zou natuurlijk erg leuk zijn als Vince die prijs wint. We hopen dan ook dat mensen gaan stemmen!", aldus Ellis.[l]

Stemmen

Wil je stemmen op de foto van Vince? Ga dan voor 8 november naar www.photoaward.wnf.nl, klik op 'stem nu' en kies voor de foto van Vince: 'Met open vleugels'. Daarbij staat Vince's omschrijving van het beeld: 'Op de dag dat ik deze foto maakte, was de heide nog paars. Door de droogte is nu alles bruin. Het is de vraag of de heide in september paars van kleur is. Alles droogt uit en de aarde heeft hard water nodig!'

'Met open vleugels', de foto van een zogenaamd Heide Blauwtje FOTO VINCE PELLEGROM