De plannen worden tijdens een bijeenkomst toegelicht FOTO REMKO VERMUNT
De plannen worden tijdens een bijeenkomst toegelicht FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Bravis verrast met plannen: 2025 één hoofdlocatie

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL - Het Bravis Ziekenhuis gaat het komende jaar concrete stappen nemen om ervoor te zorgen dat er in 2025 één hoofdlocatie overblijft. Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur, had al eerder aangekondigd dat het Bravis Ziekenhuis naar één locatie wilde, maar vooralsnog werd altijd 2030 aangehouden. Waar die hoofdlocatie echter gaat komen is nog onduidelijk. De poliklinieken in Etten-leur, Steenbergen en Oudenbosch blijven vooralsnog wel gewoon open.

DOOR HANNEKE MARCELIS EN REMKO VERMUNT

Het Bravis Ziekenhuis werkt op dit moment met twee hoofdlocaties. Eén in Roosendaal en één in Bergen op Zoom. Sinds de fusie is het Bravis Ziekenhuis al bezig om de verdeling van de zorg zo optimaal mogelijk te maken, maar toch kleven er volgens Ensing nadelen aan twee locaties binnen een straal van 15 kilometer. "Het aantal overleggen tussen de verschillende disciplines neemt alleen maar toe en dan is het fijn om je artsen allemaal bij elkaar te hebben." Beide ziekenhuizen beschikken op dit moment over een spoedeisende hulp en intensive-care afdeling en dat is een kostbare aangelegenheid.

Daarnaast stammen beide ziekenhuizen uit 1968 en de gemiddelde levensduur van een ziekenhuis is zestig jaar. Dat geeft het ziekenhuis reden genoeg om na te denken over een nieuwe toekomstbestendige hoofdlocatie.

'Twee locaties
binnen 15 km
is niet optimaal'

Nieuwbouw
Het komende jaar gaat het Bravis Ziekenhuis uitzoeken hoe die nieuwe locatie er uit moet komen te zien. Daarbij wordt niet uitgesloten dat één van de bestaande ziekenhuizen wordt uitgebreid naar hoofdlocatie, maar ook nieuwbouw wordt niet uitgesloten. Het komende jaar moet daar een besluit in worden genomen. "Daarbij zijn we afhankelijk van heel veel factoren en ontwikkelingen binnen de anderhalvelijnszorg, E-health, de concentratie van ziekenhuiszorg en de arbeidsmarktproblematiek", aldus Ensing.

Lokale politiek

De voorzitter benadrukt dat het versneld kiezen voor één hoofdlocatie, niet betekent dat het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom in 2025 ook meteen zal sluiten. Vanuit de Bergse politiek werden al snel bezorgde vragen gesteld over de plannen van het Bravis Ziekenhuis. Onder andere Lijst Linssen en PvdA klommen in de pen. De lokale politiek wil graag dat de locatie in de stad behouden blijft, ook ten behoeve van de zorgvoorziening in de omliggende gemeentes zoals Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Reimerswaal.

Ook financieel is behoud van het ziekenhuis volgens Lijst Linssen te wensen. Er is er de laatste jaren flink geïnvesteerd de ontwikkeling van het moeder-kind centrum en in de bereikbaarheid van het ziekenhuis.[l]

Rookvrij

Het Bravis ziekenhuis presenteerde afgelopen week ook een ander nieuw plan. Patiënten, bezoekers en medewerkers mogen vanaf 2019 namelijk niet meer roken in de gebouwen en op de terreinen van het Bravis Ziekenhuis. De Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en alle adviesorganen hebben een intentieverklaring ondertekend om deze stap mogelijk te maken. Het Bravis ziekenhuis wil patiënten en medewerkers motiveren om te stoppen met roken en biedt hen daar desgewenst hulp bij aan. "Als ziekenhuis zetten we ons met elkaar in om ziekte te bestrijden en gezondheid te bevorderen. We voelen ons verantwoordelijk voor een gezonde omgeving en ondersteunen de landelijke beweging naar een rookvrije generatie", aldus Bianka Mennema, lid Raad van Bestuur. " We gaan dat gefaseerd en met elkaar aanpakken, zoals dat past bij de belofte van het Bravis ziekenhuis: samen word je beter."