Met behulp van Kazoo's wordt de werking van rietinstrumten uitgelegd
Met behulp van Kazoo's wordt de werking van rietinstrumten uitgelegd Foto: Muziekvereniging De Hoop

'Muziek met een staartje' breidt uit

OSSENDRECHT/WOENSDRECHT - Spelenderwijs kennis maken met de instrumenten uit een harmonieorkest. Dat is doel van het muziekproject 'Muziek met een Staartje'. Naast de leerlingen van de Meulenrakkers, kunnen ook de leerlingen van De Poorte binnenkort van het muzikale project genieten.

DOOR DE REDACTIE

Dit schooljaar maken naast de leerlingen van basisschool De Meulenrakkers uit Ossendrecht ook de leerlingen van basisschool De Poorte uit Woensdrecht kennis met het muziekproject Muziek met een Staartje. Dit project van Nieuwe Nobelaer uit Etten-Leur is samen met de lokale Muziekvereniging De Hoop en Harmonie Aurora afgestemd op leerlingen uit groep 5/6. Spelenderwijs maken zij iedere les kennis met een instrument uit het harmonieorkest. Hiermee willen de initiatiefnemers de interesse voor muziek op school en daarbuiten een flinke impuls geven.

Draagvlak

Van november tot en met mei maken de kinderen van de basisscholen De Meulenrakkers én De Poorte iedere week kennis met één muziekinstrument van het harmonieorkest: van dwarsfluit en klarinet tot trombone en slagwerk. Het doel van het project is om kinderen en docenten weer enthousiast te maken voor het vak muziek. "Leerlingen maken op een speelse, interactieve manier kennis met muziekinstrumenten en komen in contact met echte musici. Bij elke les is een lied gecomponeerd, dus de leerlingen gaan weer zingen," vertelt Willem Bogers, initiatiefnemer van het project in Ossendrecht. "Hoe meer kinderen met muziek in aanraking komen hoe beter, het is iedere keer weer fantastisch om te zien hoe kinderen reageren als er instrumenten in de klas verschijnen". Het project in Ossendrecht gaat z’n vijfde jaargang in.

'Leerlingen worden
weer enthousiast
over het vak muziek'

Muziek met een écht staartje

Ritme en muzikaliteit helpt om dingen beter te onthouden en stimuleert de motoriek. Samen muziek maken is een manier van samenwerken en het helpt kinderen zich op een andere manier te uiten. Dat vindt ook Carlien Broos, muzikant bij Harmonie Aurora en leerkracht op basisschool De Meulenrakkers. "Ik zie wat voor succes het project in Ossendrecht is de afgelopen jaren, dus heeft Harmonie Aurora contact gelegd met basisschool De Poorte in Woensdrecht en nu starten wij ook met dit project. We hopen dat het net zo’n uitwerking heeft als in Ossendrecht.'

Digitalisering

Wat dit project extra speciaal maakt, is dat de muzikanten klaargestoomd zijn om de muzieklessen op school te kunnen geven. Ook zijn de lessen gedigitaliseerd. Neem het digibord in de klas. Daarop verschijnen verhaaltjes over het instrument, filmpjes uit de praktijk en ook de liedteksten over het instrument van de week. Die laatste zijn samen met kinderboekenschrijvers en componisten van Nieuwe Nobelaer tot stand gekomen. De muzikanten van de Hoop en Aurora geven vervolgens na de introductieles een presentatieles over hun eigen instrument. Daarna mogen leerlingen het instrument zelf eens proberen. De stap naar muziekles is dan snel gemaakt.[l]

Kinderen spelen op kunststof trombone's tijdens de presentatieles FOTO: MUZIEKVERENIGING DE HOOP
Met behulp van Kazoo's wordt de werking van rietinstrumten uitgelegd FOTO: MUZIEKVERENIGING DE HOOP