De sfeer zat er tijdens het optreden goed in FOTO JOSE VAN DER WEGEN
De sfeer zat er tijdens het optreden goed in FOTO JOSE VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

Woensdrecht zet mantelzorgers in het zonnetje

PUTTE/HUIJBERGEN – ‘Voor je tijd, je inzet, gisteren en morgen, wil ik je vandaag bedanken voor jouw goede zorgen’. Zo luidde een deel van het gedicht dat presentator en cabaretier Jörgen Raymann speciaal voor de Dag van de Mantelzorger schreef. Deze dag was officieel op 10 november, maar in de gemeente Woensdrecht werden de mantelzorgers een week later in het zonnetje gezet in zowel Putte als Huijbergen en bedankt voor hun nimmer aflatende goede zorgen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In Putte begon de Dag van de Mantelzorger rond de klok van 11.00 uur in restaurant ’t Koetshuis naast kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek. Deze ochtend en aansluitend een middagprogramma werd georganiseerd door de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI). Volgens Marga Esser en Lenny Winkel van de BWI hadden zich voor deze dag 70 mantelzorgers uit de gehele gemeente Woensdrecht ingeschreven.

“We bieden deze dag de mensen koffie/thee met iets lekkers aan en een lekkere lunch, waarbij er keuze is uit stoofvlees of ragout. Ook is er muzikaal vermaak in de vorm van popkoor Dazzl. Door deze dag zijn de mantelzorgers er even uit en kunnen ze onderling ook ervaringen uitwisselen.” Dat werd beaamd door wethouder Lars van der Beek die deze dag mocht openen. “We hopen de mensen een leuke dag te kunnen bieden. Een dag als deze is erg belangrijk en het wordt ook erg gewaardeerd door de mantelzorgers zelf.”

Gedicht

Volgens Lenny Winkel wordt de Dag van de Mantelzorg in de gemeente Woensdrecht steeds in een andere kern gehouden. Dit jaar viel de keuze op Putte. Om te bekrachtigen hoezeer de inzet van mantelzorgers wordt gewaardeerd door hen die de zorg ontvangen, maar ook hoe belangrijk hun inzet is voor de samenleving, droeg Winkel een gedicht voor dat zij had ontvangen van één van de cliënten. Dit gedicht, Ode aan de mantelzorgers, vatte samen hoe mantelzorg wordt ervaren vanuit beide kanten. Wethouder Lars van der Beek vond de aanwezige mantelzorgers dan ook allemaal toppers. “Deze dag is er als waardering voor uw inzet, tijd en zorg die u geeft en blijft geven aan uw naasten. Draait het vaak om een ander, vandaag is er voor u. Ik ben trots op u als mantelzorger.”

'Draait het vaak
om een ander,
vandaag is er voor u'

Goud

Onder de aanwezige mantelzorgers bevonden zich Maria Clarijs en Tiny Paardekam-Clarijs uit Ossendrecht. Zij bieden mantelzorg aan respectievelijk een tante (Maria) en een vader (Tiny). “Het is voor ons de eerste keer dat wij bij deze dag aanwezig zijn. We werden er op geattendeerd door de BWI. Beiden zijn we al lang mantelzorger, het is iets waar je vanzelf inrolt, iets dat je als vanzelf doet.”

Dat zegt ook Maria Suijkerbuijk uit Putte, mantelzorger voor haar moeder. Voor haar is het de derde keer dat ze aanwezig is op deze dag. “De eerste keer vond ik het heel wat om mezelf aan te melden. Ik vind mezelf niet per definitie een mantelzorger. Het is mijn moeder, dat doe je gewoon. Maar na mijn aanmelding vond ik het toch erg fijn. Je wordt als mantelzorger echt even verwend en bent er even tussenuit. Mantelzorg zelf ervaar ik als een win-winsituatie. Ik doe er mijn moeder veel plezier mee, maar krijg er ook wat voor terug. Ik zou het contact, hoe intensief ook, niet willen missen. Mijn moeder was mijn vriendin, iets terug kunnen doen voor haar is voor mij goud.”

'Mantelzorg zelf
ervaar ik als
een win-winsituatie'

Huijbergen

Niet alleen in Putte werd er een Dag van de Mantelzorg gehouden. Ook in Huijbergen werden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Daar was de Dorpscoöperatie Huijbergen de organiserende partij en konden de mantelzorgers uit Huijbergen even een middagje uit ervaren.[l]

Zo’n 70 mantelzorgers uit de gemeente Woensdrecht kwamen naar ’t Koetshuis in Putte-Stabroek voor ‘hun’ Dag van de Mantelzorg.