De halfjaarlijkse ledenvergadering
De halfjaarlijkse ledenvergadering Foto: Zorg om Zorg

Zorg om Zorg presenteert plannen voor toekomst

PUTTE – De zorgcoöperatie in Putte staat bekend als een actieve organisatie met 350 leden die binnen de gemeente Woensdrecht meepraat met bestuurders en beleidsmakers over Wonen, Welzijn en Zorg. Afgelopen week presenteerde het bestuur van Zorg om Zorg in de halfjaarlijkse ledenvergadering de beleidsvisie voor de toekomst.

Zowel de begroting 2019 als de beleidsvoornemens van het bestuur werden aan de leden ter goedkeuring voorgelegd. De bijeenkomst was, zoals de 60 aanwezige leden gewend zijn, een combinatie van vergaderen en entertainment. Dit jaar werd het inhoudelijk programma afgewisseld met muziek door pianiste Magda Verkuyl en met ludieke quizvragen. De winnaars worden bekendgemaakt in week 48. De prijzen zijn eenvoudig en budget neutraal en hebben alles te maken met de dienstverlening van de zorgcoöperatie.

Er is veel gebeurt het afgelopen jaar, geeft Peter Nuijten aan in zijn toespraak over de activiteiten 2018. Op de positie die Zorg om Zorg heeft verworven binnen de stuurgroep “ Verbeterde toegang sociaal domein Gemeente Woensdrecht ”, kunnen we trots zijn. Zorg om Zorg wordt als stakeholder gezien en serieus genomen.

Vol ambitie en enthousiasme vertelt Ludo Hoendervangers aan de ledenvergadering dat er stappen gemaakt zijn voor de toekomst van de kern Putte. In januari praten de bestuurders van Woningstichting Woensdrecht, TWB, Zorg met aandacht, tante Louise, WijZijnTraverse groep, Woonzorgprojecten Rijsbergen en stichting Participatiecafé de Bunt verder met Zorg om Zorg over de opzet van een kleinschalig woon-zorgconcept in Putte. We blijven er aan werken dat mensen, ook met meer zorgbehoefte, in ons dorp kunnen blijven wonen. Er is nog een lange weg te gaan, houdt Ludo de vergadering voor. Maar we gaan er voor.

Ambitie

Voorzitter Erik De Laet presenteert de leden de ambitie van het bestuur. We hebben afgelopen jaren veel bereikt, maar er is werk aan de winkel. De gevolgen van personeelstekort bij de zorgaanbieders en de stijgende zorgbehoefte bij inwoners in Putte zijn aandachtspunten voor het bestuur van Zorg om Zorg. In een hoog tempo zullen de ontwikkelingen in de zorg doorgaan, houdt De Laet de leden voor. Er ontstaat een toenemende behoefte bij burgers om de regie over zorg en welzijn in eigen hand te houden. Zo zullen burgers zich verder willen, maar ook moeten richten op vitaliteit en gezondheid om minder afhankelijk te zijn van zorgaanbieders. Dit betekent dat er meer aandacht moet komen voor het faciliteren van burgers, zodat zij kunnen werken aan eigen regie, vitaliteit en gezondheid. Automatisering zal hierbij in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Bij deze ontwikkeling wil Zorg om Zorg aansluiten. De volgende drie beleidsvoornemens werden door De Laet aan de leden voorgelegd: Zorg om Zorg blijft werken aan de levensloopbestendigheid van het dorp, maar wil ook meer aandacht voor een vitale samenleving in het dorp. Het bestuur wil nog meer de belangenbehartiging zijn van de inwoners van Putte, wil werken aan het structureel oplossen van problemen en wil minder energie verliezen door steeds dezelfde adhoc problemen te moeten oplossen. Zorg om Zorg blijft zich verantwoordelijk voelen en inzetten voor de noodzakelijke vernieuwingen in ons dorp, waaronder ook de ontwikkeling van een communicatieplatform gericht op zelfredzaamheid en eigen regie. Voor deze beleidsvoornemens krijgt het bestuur alle 60 groene kaarten in de lucht. Een teken dat de leden opnieuw vertrouwen uitspreken aan het bestuur van hun coöperatie.

Voor informatie over de toekomstvisie van Zorg om Zorg, voor ideeën of de aanmelding om mee te doen met de ontwikkeling van een vitaal dorp: bel 06 100 90 765.[l]

Erik de Laet en Peter Nuijter