Leren tijdens een taalklas op het Kellebeek FOTO TO-TAALHUIS
Leren tijdens een taalklas op het Kellebeek FOTO TO-TAALHUIS Foto: To-Taalhuis

Al ruim vijftig bezoekers voor To-Taalhuis

HOOGERHEIDE - Op 8 mei werd het To-Taalhuis in de gemeente Woensdrecht geopend met het idee: zoveel mogelijk mensen met een (leer)vraag over taal, rekenen of computeren te helpen. En daar slaagt het initiatief goed in. Al van begin af aan weten bezoekers tijdens de inloop, donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur, de weg naar het To-Taalhuis te vinden. En ook van de mogelijkheid om een afspraak te maken wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Inmiddels heeft het initiatief al ruim vijftig bezoekers met een taal- of leervraag mogen ontvangen.

DOOR DE REDACTIE

Kunnen lezen, schrijven en een computer kunnen gebruiken. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar voor één op de tien mensen uit de gemeente Woensdrecht is dat niet het geval. Voor hen biedt het To-Taalhuis uitkomst. Dat opende begin mei haar deuren aan de Kromstraat om laaggeletterdheid aan te pakken.

Bezoekers

Ondertussen zijn al meer dan 50 inwoners van de gemeente Woensdrecht op bezoek geweest. Samen wordt gekeken naar wat iemand graag beter wil leren. Daarbij wordt dan bijvoorbeeld een Taalmaatje, computerles of Taalgroep gezocht die past bij de vraag en de persoon. Het uitgangspunt hierbij is vraaggericht te werk te gaan, en dus met elke bezoeker te kijken naar het juiste, meest passende antwoord op de taal-/leervraag.

Want zoveel mensen, zoveel wensen. Elke bezoeker heeft een geheel eigen leerwens. Dit kan variëren van 'Mijn buurman kan me niet meer helpen met de computer, kan ik bij het To-Taalhuis terecht?' tot 'Mijn vrouw spreekt geen Nederlands en is eenzaam, kan ze hier Nederlands leren?', maar ook 'Ik wil mijn schrijven verbeteren, geven jullie ook grammaticales?'.

To-Taalhuis komt naar je toe

Ook wanneer iemand het lastig vindt naar het To-Taalhuis te komen is er een oplossing. Dan gaat iemand van het To-Taalhuisteam gewoon thuis langs. Dit laagdrempelige en gemoedelijke karakter wordt dan ook geprezen.

Vrijwilligers

Het initiatief kan niet zonder haar vrijwilligers. Een flinke groep Taal- en Voorleesvrijwilligers is wekelijks actief met het begeleiden van jong en oud. Deze enthousiaste mensen vinden het leuk en belangrijk om mede-inwoners te helpen met hun Nederlandse taal. Een aantal van hen assisteert ook bij de Taalklas van het Kellebeek College. Deze vrijwilligers zijn getraind en worden ondersteund door een inhoudelijk taaldeskundige en de lokale logopedisten. Dankzij een team van professionals en vrijwilligers kan nagenoeg iedereen terecht in het To-Taalhuis.

Meer informatie

Heb je ook een vraag op het gebied van taal en leren? Kom gewoon een keer langs, bel of mail: To-Taalhuis, Kromstraat 4 in Hoogerheide. Telefoon 0636 03 0852, e-mail: info@to-taalhuis.nl.[l]

Wethouder Van der Beek en Monique Swagemakers van het To-Taalhuis